Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 11 september 2001

Belangenorganisaties willen einde aan nationale schande van de Wet voorzieningen gehandicapten

De Tweede Kamer praat donderdag 13 september met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Gebruikersorganisaties doen een dringend beroep op de Tweede Kamerleden: Maak een eind aan rechteloosheid van de Wvg-gebruiker en laat Vermeend hun rechten op voorzieningen landelijk vastleggen! Voorafgaand aan het overleg krijgen parlementariërs geraniums uit het hele land aangeboden. Deze bloemen staan symbool voor uitsluiting en armoede waar veel Wvg-gebruikers mee te maken hebben. Deze ludieke aanbieding van de geraniums is het sluitstuk van een actieperiode waarin Kamerleden zijn bestookt met duizenden protestkaarten en e-mails.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), de Federatie van Ouderenvereniging (FvO), het Coördinatieorgaan Samenwerkende ouderenorganisatie (CSO) en de FNV hebben de laatste hoop op de Kamer gericht. Er moet daadwerkelijk iets gebeuren met de Wvg, anders blijven mensen met een chronische ziekte of handicap gedegradeerd tot tweederangs burgers.

Bij de invoering in 1994 van de Wvg, de wet waaraan gemeenten zich moeten houden bij het verstrekken van rolstoelen, vervoer en woningaanpassingen, zijn de rechten van mensen met een functiebeperkingen niet goed vastgelegd. Gemeenten voeren daardoor een willekeurig en minimaal beleid. Mensen krijgen vaak niet de voorzieningen die ze nodig hebben. Ze kunnen daardoor minder goed aan de samenleving deelnemen en worden onnodig afhankelijk van anderen. Bovendien kan de rechter het gemeentelijke beleid niet toetsen. De huidige Wvg staat haaks op het regeringsbeleid, waarin zelfbeschikking en volwaardig deelname aan de samenleving centraal staan. De regering wil de Wvg in de toekomst verder uitbreiden. Maar meer voorzieningen in de Wvg vergroten de rechteloosheid van mensen met beperkingen.

Minister Vermeend ziet geen noodzaak om de rechten van Wvg-gebruikers landelijk vast te leggen. Maar als de Kamer donderdag niet voor betere rechten zorgt, verliest de Nederlandse politiek voor veel mensen met beperkingen haar geloofwaardigheid.