Van Gennip: kwetsbaarheid moderne samenlevingen eist nieuwe internationale agenda
De kwetsbaarheid van de moderne samenleving voor aanvallen niet zozeer van staten, maar van door hen beschermde of gedoogde groepen eist een nieuwe internationale agenda, die veel verder reikt dan strengere controles", aldus Eerste Kamerlid Jos van Gennip in reactie op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.
"Het klassieke onderscheid tussen externe en interne veiligheid, tussen de militaire taak en de politietaak, tussen de diplomatie en de misdaadpreventie bestaat niet meer. De laatste tien jaren is van verschillende kanten keer op keer gewezen op die afgrijslijke kwetsbaarheid, die verscholen zit in die combinatie van sterke economische concentraties en met miljarden uitgeruste misdadigerscombinaten. Ook van deze kant, herhaaldelijk in onze Kamerpleidooien. Het mag bijna niet opgeschreven worden, maar het had nog erger gekund: de val van een vliegtuig op een kerncentrale, de uitschakeling van het westers leiderschap, de totale lamlegging van het virtuele internationale communicatiesysteem."
"Een consequent beleid vraagt naast controle en opsporing, naast intelligence en infiltratie ook maatregelen, die onze eigen vrijheid beperken. Iedereen is ervan overtuigd, dat de aanpak van witwassen en zwart bankieren een absolute noodzaak is voor internationale criminaliteits- en terrorismebestrijding. En toch zijn de krachten, die de landen en eilanden van belastingfraude en geldverduistering effectief willen aanpakken zwakker gebleken dan de krachten, die kennelijk belang hadden bij instandhouding van het huidig systeem.
Het gaat verder: effectieve terrorismebestrijding in de eeuw van de globalisering is alleen mogelijk bij een sterke uitbouw van het internationale rechtssyteem, inclusief conflictpreventie, inclusief maximale inspanningen voor rechtvaardige vredes. Aan die conclusie kan niemand zich na 11 september 2001 onttrekken, niemand...”
Jos van Gennip: "Als we een clash of civilisations, een fatale spanning tussen de verschillende culturen willen vermijden, dan is allereerst een dialoog van de grote wereldgodsdiensten nodig. Het gaat in wezen om de relatie waarden - modernisering. Is de globaliseringscultuur, zoals die nu over ons heen spoelt, de toekomstige en uniforme cultuur van de wereld, of kunnen groepen, naties, levensbeschouwelijke stromingen de ruimte houden om op hun manier hun eigenheden, hun identiteiten ook tot hun recht te laten komen in die ene niet meer afschermbare wereld van intensieve onderlinge communicatie en culturele wisselwerking. Het met angst kijken naar de moderne ontwikkelingen, het zich er niet bij thuis voelen, het er zich tegen afweren tot de fundamentalistische bestrijding ervan, dat los je niet op door de authenticiteit van de wereldwijde multiculturaliteit te ontkennen of te verwaarlozen. De agnost en de gelovige, de christen en de moslim, de indiaan en de Europeaan, en de VS-burger: zij moeten uiteindelijk allen een nieuw evenwicht vinden tussen hun identiteit, de moderniteit en de globalisering. Dat zal iets anders zijn dan een culturele eenheidsworst."
De hele opinie van Jos van Gennip is te lezen in: De mening van ... onder "Tweede Kamer"