OVDB

Uitreiking beste OVDB leerbedrijf Van der Willigenhof, Leiden

Van der Willigenhof, Leiden ontvangt prijs beste OVDB leerbedrijf 2001 uit handen van Staatssecretaris A.M. Vliegenthart!

Donderdagmiddag 13 september in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, reikte de Staatssecretaris Margo Vliegenthart van het ministerie van VWS de prijs voor het beste OVDB leerbedrijf 2001 uit aan mevrouw Riet van t Hof, directeur van het ouderenzorgcentrum Van der Willigenhof uit Leiden. De juryleden zijn unaniem eens dat het Zorgcentrum van der Willigenhof een trots bezitter van de stimuleringsprijs OVDB beste leerbedrijf 2001 genoemd mag worden. Het is het bewijs dat eenvoudig en gedurfd ondernemerschap op kleinschalig niveau ook lansen kan breken voor huidige en toekomstige ontwikkeling van (ouderen)zorg door middel van onder andere scholing en onconventionele ontwikkeling van het vak.

Mevrouw Vliegenthart: Ik ben erg ingenomen met de goede voorbeelden die de drie genomineerde bedrijven geven. We hebben kunnen zien dat deze instellingen alledrie actief zijn in de sectoren zorg en welzijn. Juist in deze sectoren is en blijft er de komende jaren veel behoefte aan goede medewerkers. Daarom is het belangrijk dat we er alles aan doen om nieuwe mensen te werven én de huidige medewerkers te behouden.

Een externe jury bestaande uit de heer drs. J.J.H.M. van Gennip, directeur VOG, de heer C.A. Vrins, voorzitter ABVAKABO FNV en mevrouw E. de Heus, directeur OVDB, heeft zich over de prestaties van de drie genomineerde leerbedrijven gebogen om tot een verantwoorde keuze voor het beste OVDB leerbedrijf 2001 te komen. Na een interne jurering van alle aangemelde leerbedrijven waren genomineerd:

Het Zorgcentrum Van der Willigenhof uit Leiden (winnaar) Kinderopvang centrale Triodus uit Den Haag
Thuiszorg Savant uit Deurne

Alhoewel de inzendingen van alle geïnteresseerde leerbedrijven voor het winnen van de prestigieuze oorkonde allemaal van een hoog niveau zijn, hebben de drie genomineerde leerbedrijven zich in positieve zin onderscheiden door de innovatieve wijze van omgaan met het invullen van beroepspraktijkvorming plaatsen (BPV- ofwel stageplaatsen) en het uitbreiden van de kennis van de bestaande werknemers. De leerbedrijven hebben op kenmerkende, innovatieve en creatieve wijze gebruik gemaakt van het EVC (erkennen verworven competenties) traject en daarnaast ook van de expertise die in huis van de OVDB bestaat betreffende het invullen van de BPV (beroepspraktijkvorming) plaatsen in combinatie met de voor de regio gewenste motiverende acties. Deze actieve houding van de leerbedrijven sluit uitstekend aan bij de stellingen en conclusies die opgenomen zijn in het deze week uitgegeven macrodoelmatigheidsonderzoek en het onderzoek naar het kwantitatief tekort aan BPV plaatsen voor verplegend en verzorgend onderwijs dat in opdracht van BVE raad en de OVDB door Prismant is uitgevoerd.

Zorgcentrum Van der Willigenhof
Het omvormingsproces van het bieden van intra- naar extramurale zorg is bij het Zorgcentrum Van der Willigenhof krachtig en zorgvuldig begeleid met extra ondersteuning in opleidingen voor alle personeelsleden. Hier toont de organisatie zich ondernemend en zeer open, omdat er niet alleen geïnvesteerd is in aanvullende kwalificaties van de zorgopleidingen, maar ook in andere aanvullende vaardigheden, zoals het betrekken en waarderen van personeelsleden geeft de motivatie die het slagen van de omvorming tot gevolg heeft. Hierbij mag aangemerkt worden dat geen enkel personeelslid door de bedrijfverandering en de scholingsstimulans haar positie heeft opgegeven. Sterker nog, het personeelsbestand heeft zich juist verrijkt door deze situatie. Naast het uitgekiende opleidingstraject mag het doelgroepenbeleid specifiek aangemerkt worden, dat in samenwerking met de stichting Meander de instroom van allochtone medewerkers en cliënten op gang moet brengen. Herintreders is ook een direct aangesproken doelgroep, waarbij de door de OVDB ontwikkelde EVC methode wordt toegepast. Deze acties getuigen van een maatschappelijke betrokkenheid en goed benutten van externe kennis, die niet alleen op de actualiteit inspelen, maar vooral ook anticiperend werken.

Kinderopvang Centrale Triodus
De structurele aanpak van Triodus voor het oplossen van de daling van instroom in de kinderopvang branche is succesvol. Het budget en bemensing van het project is in verhouding. De intensieve en actieve marktbenadering levert goede resultaten tot nu toe. Als innovatief mag aangemerkt worden de grote diversiteit in het doelgroepen beleid ook ten aanzien van allochtonen en herintreders. Een intensief EVC traject is in samenwerking met de OVDB hiervoor gestart en levert bevredigende resultaten tot nu toe die zeker ook als voortrekkersrol van de gehele kinderopvang in Nederland geldt.

Thuiszorg Savant
De continue veranderingen in het werkveld vragen om een permanente ontwikkeling van de medewerkers. Savant heeft dit in het zogenaamde Domino traject handen en voeten gegeven en hiermee de nieuwe visie intern en extern op de kaart gezet. Inmiddels zijn alle medewerkers gemotiveerde krachten die de meerwaarde van de aanvullende opleiding en bijstellen van kwalificaties als uitdaging zien. Savant heeft dit traject weloverwogen en met een betrokken instelling vormgegeven. De resultaten zullen in de loop van de tijd nog beter zichtbaar en merkbaar worden.


-einde persbericht-