Wijzigingen voorbehouden.
Het museumschip de Familietrouw afgemeerd voor het
kapiteinshuis in Oude Pekela. Foto : Danny van Doorn-Bedford
Park-Zuid Australië
Algemene Informatie
De aanvangstijden op de zondagmiddag zijn in het algemeen om 13.30
uur. Het museum is op zondag geopend vanaf 13.00 uur. Wanneer andere
aanvangstijden gelden, dan wordt dat bij de evenementen vermeld.
Kijk ook bij de wisselexposities.
Zaterdag 15 september
Landschapsreis
Dit keer nemen Harm van der Veen en Karel Vlak u tijdens de landschapsreis onder de noemer Westerwolde, een oase?, mee richting het Drentse Groningen. Op de hen gebruikelijke wijze staan ze stil bij monumentale gebouwen en diverse sporen uit het verleden.
Opgave vooraf via het Veenkoloniaal Museum. Deelnamekosten bedragen 55, - p.p. ( 24,96) Dit is incl. koffie en lunch. Vertrek om 9.00 uur bij het museum. Aankomst ongeveer 17.30 uur.
Zondag 16 september om 13.30, 14.40 en 15.30 Het Woldjerspoor
Op zondagmiddag 16 september staat in het kader van de expositie Sporen door de tijd, in het Veenkoloniaal Museum te Veendam, de ontwikkeling van het Woldjerspoor centraal. Op 26 juni 1929 vond de officiële opening van het traject Groningen - Delfzijl, via Engelbert, Harkstede en Scharmer, plaats. Heden ten dage zijn nog vele sporen van dit railverleden in het landschap terug te vinden. De film brengt de kijker terug in de tijd. Gesprekken met bewoners van nu nog bestaande stations langs het traject, een gesprek met de zoon van een stationschef en divers beeld en filmmateriaal doen het verleden herleven. De filmmakers volgen het traject vanaf het hoofdstation te Groningen tot aan eindstation Delfzijl. Uniek is het in 1933 door de heer Van Dam uit Schildwolde gefilmde materiaal. We zien een oude BC motorwagen voorbij tuffen over het traject van het Woldjerspoor. Wie deze beelden ziet kan in een tijd van internet, vliegtuig en TGV haast niet meer voor stellen dat de opening van deze spoorlijn voor de Groninger Woldstreek een belangrijke opsteker was. Een hoogst belangrijke gebeurtenis voor de hele Woldstreek was de opening van het Woldjerspoor tussen Groningen en Delfzijl op 26 juni 1929. De film voert u mee terug naar het verre verleden en herinneringen aan de stations zoals Foxhol, Scharmer en Harkstede.
Zaterdag 22 september
Drankbestrijding door de tijd
Ter afsluiting van de expositie De Drankduivel organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam zogenaamde Drankweerdagen. Op deze dagen wordt op luchtige wijze stilgestaan bij het heden en verleden van de drankbestrijding.
Op zaterdag 22 september staat de nu nog bestaande katholieke matigheidsbeweging Sobritas in de schijnwerpers. Annemiek Basselaar zal in het kort vertellen over de ontstaansgeschiedenis van deze organisatie. Op dezelfde dag gaat Jos Roemer in op moderne drankweer in het onderwijs. Conservator Hendrik Hachmer en de heer Hans Mobers van Sobritas Groningen verzorgen rondleidingen door de expositie De Drankduivel. Deze dag zal muzikaal worden omlijst met passende accordeonmuziek. De toegang tot het museum is op deze dag gratis.
Zondag 23 september
Vriendendag in het museum.
Zondagmiddag 23 september organiseert het Veenkoloniaal Museum weer haar jaarlijkse Vriendendag. De dag is bedoeld om Vrienden van het museum op gezellige en informele wijze kennis te laten maken met elkaar en het museum en mensen die het museum nog niet kennen, de kans te geven de sfeer te proeven van de vele zondagmiddagactiviteiten die het Veenkoloniaal Museum te Veendam komende winter weer op het programma heeft staan.
Het Orkest o.l.v. mevrouw A. Wierth uit Oude Pekela zorgt ditmaal voor een bijzondere muzikale lustrumnoot, want voor de 5de maal geven ze acte de presence. Medewerkers van het museum laten u kennis maken met diverse alcoholvrije drankjes in ons historische en van oudsher al drankvrije café
Zondag 30 september
Drankweer in de Veenkoloniën
Ter afsluiting van de expositie De Drankduivel organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam zogenaamde Drankweerdagen. Op deze dagen wordt op luchtige wijze stilgestaan bij het heden en verleden van de drankbestrijding.
Op zondagmiddag 30 september zal Eddy de Jonge, oud directeur van het Veenkoloniaal Museum en nu werkzaam bij het Groninger Museum, vertellen over de historie van de drankbestrijding in de regio en de ontwikkeling van de drankbestrijding in het algemeen. Accordeonist en zanger Bennie Huisman uit Heerenveen zal op dezelfde zondagmiddag op de hem bekende luchtige wijze diverse drankbestrijders- en socialistische liederen ten gehore brengen.
Deze dag is bovendien de laatste dag dat men de expositie De Drankduivel kan aanschouwen. De expositie gaat in op de diverse Drankweerorganisaties die er van diverse gezindte bestonden. Zo vervulde de NCGOV, de Nederlandsche Christelijke Geheelonthoudersvereniging met haar drankvrije Volkskoffiehuizen in onder andere Stadskanaal en Nieuw Buinen een grote rol bij het beschermen van de arbeiders tegen drankmisbruik. In Veendam werkten zowel Christelijke als Socialistische drankweerorganisaties tijdens de zogenaamde ' Blauwe Week' samen om het drankmisbruik in de regio te beteugelen.
Historische middag met als thema Drankbestrijding door de tijd. De hele middag zijn er rondleidingen door de expositie De Drankduivel en kunt u in het museum kennis maken met nu nog bestaande organisaties. Diverse sprekers vertellen over de boeiende en kleurrijke historie van de Drankbestrijding. De muzikale omlijsting zal in het teken staan van de oude drankweerliederen.
Oud-directeur Eddie de Jonge van het Veenkoloniaal Museum verzorgt deze middag ter afsluiting van de expositie De Drankduivel een lezing over de historie van de drankbestrijding in de regio. Accordeonist en zanger Bennie Huisman zorgt met drankbestrijders- en socialistische strijdliederen voor een vrolijke, maar serieuze toon.
Zaterdag 6 oktober
Museumreis
Op naar Pieter Poot gaat dankzij de MKZ-perikelen op herhaling. Conservator Hendrik Hachmer neemt u mee naar de geboortegrond van Pieter Poot, beter bekend als Peter Stuyvesant. Bezocht worden o.a. het oude kerkhofje met klokkenstoel te Langeloo, het kerkje en Jeuden kerkhof te Noordwolde, de RK kerk te Steggerda, molen De Mars te De Blesse en de NH-kerk te Wolvega. Opgave vooraf bij het museum. Kosten 55, - p.p. ( 24,96), inclusief lunch en koffie.
Zondag 7 oktober
Nationale Tiemo Tijdloos Themadag.
Eindelijk is het zo ver. Tiemo onze museummuis heeft zijn eigen Themawoning. Kinderen kunnen naar hartelust knutselen en spelen in en rond Tiemos woning. Kortom, een middag kleuren en speuren. Voor ieder bezoekertje is er een muizenissige verrassing want Tiemo heeft diverse vriendjes mee genomen.
Woensdag 10 oktober
IJzertijd in computertijd
In Apeldoorn bestaat al weer enige tijd de Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn. Zij beheren een nagebouwd ijzertijdkamp op de locatie Berg en Bos. Middels experimentele archeologie probeert men het leven uit die tijd zoveel mogelijk na te bootsen. De heer Willem Baron, werkzaam voor de stichting, zal op deze avond uitgebreid vertellen over zijn ervaringen in het kamp. Aanvang 20.00 uur.
Zondag 14 oktober
Muzikale noten
Muziekschool Veendam zorgt er met diverse ensembles voor dat het museum bol staat van de noten. Voor eenieder een aangename kennismaking met een keur aan opkomend muzikaal talent afkomstig uit Veendam en omgeving.
Kortom muziek op het podium, muziek bij de sluis en muziek tussen het karton.
Vrijdag 19 oktober
Schillen of schilderen
Onder de titel Schillen of schilderen toont kunstenares Dina Belga uit Wagenborgen op verrassende wijze haar visie op de aardappel. Het werk van Dina Belga valt tot en met 31 maart 2002 in het museum te bezichtigen. U zult zien dat de door haar op doek tevoorschijn getoverde aardappels bepaald geen saaie piepers zijn. Opening expositie om 16.00 uur.
Zondag 21 oktober
Ponyrijden en knutselen
Ponyrijden en aardappelstempelen, wat heeft dat nu met elkaar te maken. Niets natuurlijk, maar beiden vullen op voortreffelijke wijze deze Tiemo Tijdloos Knutselmiddag. Tiemo toont dat de aardappel meer is dan verplichte kost. Manege Lipizza uit Veendam laat zien dat er ook knollen zijn waar je op kunt rijden.
Zaterdag 27 oktober en zondag 28 oktober Vrijwilligersmarkt
In samenwerking met Stichting Compaen organiseert het Veenkoloniaal Museum in het kader van Het jaar van de vrijwilliger op beide dagen een bonte vrijwilligersmarkt. Diverse organisaties bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Een keur aan organisaties geeft op beide dagen acte de presence De bezoeker maakt op verrassende wijze kennis met het rijke Nederlandse verenigingsleven waar de inzet van de vrijwilliger onontbeerlijk is. Sport - en muziekdemonstraties staan o.a. op het programma.
Zondag 4 november
Boekenmarkt
Diverse antiquariaten bieden u verspreid door het museum, boeken en prentbriefkaarten aan. Tijd dus voor Sinterklaas en de Kerstman om zich alvast in het museum te oriënteren.
Zondag 11 november
Winkler Prinsdag 2001
De jaarlijkse Winkler Prinslezing wordt dit jaar verzorgd door Jaap Beuker van het Drents Museum. Beuker zal deze middag twee korte lezingen verzorgen. Het gebruik van röntgen in de archeologie en de boot van Pesse staat centraal. Traditioneel wordt ook de tweejaarlijkse Veenkoloniale Museumprijs uitgereikt, maar er is dit jaar meer. Tijdens de pauzes kunt u op uitgebreide wijze kennis maken met een bonte verzameling historische verenigingen en oude muziek.
Vrijdag 16 november
Van hondenpunten, hanenkammen en de kat-met-de-negen-staarten
Oudmarineman Karl Bareuther wist tijdens dertig jaar varen een indrukwekkende verzameling schiemanswerk en gereedschappen bij elkaar te brengen. Op deze vrijdagmiddag zal hij om 16.00 uur de expositie Van hondenpunten, hanenkammen en de kat-met-de-negen-staarten persoonlijk openen. Zijn collectie kent internationale faam. De expositie kwam in samenwerking met het Sielhafenmuseum Carolinensiel en een EDR-bijdrage tot stand en duurt tot en met zondag 14 april 2002.
Zaterdag 17 november
Kunstschatten in het museum
Wederom komt het bekende Tv-programma Kunstschatten van TV-Noord naar het Veenkoloniaal Museum. Afgelopen voorjaar gooiden de weergoden met hevige sneeuwval roet in het eten. Voor de thuisblijvers van toen een kans op herhaling.
Toegang 3,50 (1,59)Aanvang 11.00 uur, zaal open om 10.00 uur. Voorverkoop en reservering is niet mogelijk.
Zondag 25 november
Knopen en splitsen
Medewerker G.L. Westerhuis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit Groningen demonstreert deze middag zijn kennis van het oude schiemanswerk. Voor jong en oud een uitgelezen kans kennis te maken en zelf mee te doen met het soms toch wel heel onnavolgbare knopen en splitsen. En dat zonder zelf in een Gordiaanse knoop verzeild te raken.
Zondag 2 december
Pekela in de jaren tachtig
Filmclub Pekela legde in de jaren zeventig en tachtig diverse belangrijke evenementen langs het diep vast. Tijdens deze zondagmiddag laat de filmclub u kennis maken met nog niet eerder vertoond materiaal uit de jaren 80.
Zondag 9 december
Veenlust en Veendam op celluloid
Filmclub Dubbel 8 uit Veendam is eveneens aan het plakken en knippen geslagen. Deze middag krijgt u onder andere niet eerder vertoond Veenlustmateriaal uit de jaren 60 te zien. Een tijd van verbouwing en vernieuwing van het toen toch wel heel erg uitgeleefde Veenlust.
Zondag 16 december
Stille nacht
Muziekschool Veendam brengt u muzikaal in de Kerstsferen. Diverse ensembles brengen verspreid door het gebouw hun muzikale kunnen ten gehore. Tijdens deze middag is eveneens het oude sluiscafé en het oude snoepwinkeltje in kerstsfeer gebracht.
Zondag 23 december
Shantykoor De Scheepsjagers
In het kader van de expositie Van hondenpunten, hanenkammen en de-kat-met-de-negen-staarten zal het shantykoor De Scheepsjagers uit Muntendam een optreden verzorgen. Een oude bekende is hiermee terug op het podium. Tijdens deze middag verzorgt het koor diverse korte optredens.
Woensdag 26 december 2e Kerstdag
Water op Witte Kerst?
Een leuke knutselmiddag met bootjes bouwen en scheepjes kleuren bij Tiemo voor de jeugdigen. Een kleurrijke lezing over het zeemansleven in de Veenkoloniën en een rondleiding door de expositie met schiemanswerk door conservator Hendrik Hachmer voor de ouderen, geven een wel heel waterrijke invulling aan deze misschien wel Witte Kerst.
Zondag 6 januari
Eurocafé
Caféhouder Geert Hoiting laat u in het nieuwe jaar traditioneel kennis maken met Veenkloeten en Veenbitters zoals Schelvispekel, het Aduaderzijltje, maar nu voor het eerst tegen Europrijsjes!!!
Veenarbeiders. Werkzaamheden in het veen