Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

NATIONALE PRIMEUR: GRONINGEN KRIJGT OFFICIËLE STADSDICHTER

Groningen, 13 september 2001

Als eerste Nederlandse stad krijgt Groningen een officiële stadsdichter. Deze stadsdichter zal steeds voor een periode van twee jaar aangesteld worden. De stadsdichter wordt door het college van B & W aangesteld, die zich hiertoe laten adviseren door een speciale commissie. Deze nog in te stellen commissie publiceert straks een uitnodiging aan dichters in de stad. Daarna wordt op basis van ingestuurd werk een benoeming voorbereid.

Het stadsdichterschap is een initiatief van gemeenteraadslid Thomas van Dalen, cultuurwoordvoerder van D66. Volgens van Dalen is poëzie een bloeiende kunstvorm in Groningen stad, maar ook een kwetsbare. Met het stadsdichterschap wilde het raadslid de belangrijke kunstvorm versterken. Aanvankelijk dreigde de Groninger wethouder voor Cultuur Wicher Pattje (PvdA) het plan te torpederen, maar na protest uit de dichtscène en de politiek ging de wethouder alsnog om.

De wethouder hierover: "Toen ik terugkwam van een bezoek aan Berlijn begreep ik uit de krant dat ik ruzie had met de dichters. Maar het licht ging niet aan omdat er gemopperd werd dat het zo donker was. Het licht ging aan omdat zes wethouders en een burgemeester besloten het lichtknopje om te draaien. Er is inderdaad een ander voorstel uitgekomen dan ik oorspronkelijk van plan was, maar dat had niets van doen met protesten van dichters."

Lokale dichters hebben groot vertrouwen in het concept van de stadsdichter, eisten middels een handtekeningenlijst zelfs de instelling ervan. Deze lijst werd ondertekend door Gertjan Laan (huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2001-2002), Sieger M. Geertsma (winnaar NPS Millenniumprijs 2000), Paul Janssen (lid van auteursteam dat in 1999 te Utrecht voor Groningen de titel van 'Beste Schrijfstad van Nederland' veroverde), Wouter Godijn (prozaïst en dichter), Albertina Soepboer (divchter, prozaïst, vertaler en toneelschrijver), Tjitse Hofman (Dichter uit Epibreren), Petra Else Jekel en Daniël Dee (huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen 2001-2002), Ronald Ohlsen (prozaïst, dichter en schrijfdocent), André Degen (winnaar Apollo Poëzieprijs), Thomas van Dalen (dichjter en gemeenteraadsalid), Rense Sinkgraven (dichter en coördinator van de Groninger Schrijversschool), Bart FM Droog (Dichter uit Epibreren), Tsead Bruinja (dichter en organisator), Matty de Vries (dichter en beeldend kunstenaar), Elke Schick (dichter en vertaler), Mowaffk Al-Sawad (dichter en theaterwetenschapper), Sjef Weller (dichter, rapper en hoofdredacteur van de Groningewr Studentenkrant en Nina Werkman (dichter) - en meer dichters hebben de intentie uitgesproken de lijst alsnog te ondertekenen.

Wouter Godijn liet weten het bovendien "een wel geinig plan" te vinden. Cor van der Wal, de bekende Friese dichter en bommelder reageerde als volgt: "Ik vind dat ik de Groninger Stadsdichter moet worden. Dan heb ik wat te doen en ik ben ook nog geniaal. Ik ben op alle anderen tegen omdat ze stout zijn." Daniël Dee, officiëel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2000-2001, sprak zijn voorkeur uit voor: "Karel ten Haaf - mits hij daar zelf ook behoefte aan heeft - is mijn favoriet. Hij is goed verstaanbaar en recalcitrant genoeg om zowel gemeente als het volk wakker te schudden. Een schandaaltje hier en daar lijkt me leuk. (Rottend Staal Online, 16-7-2001)

Karel ten Haaf, dichter en lid van het Groninger Republikeins Genootschap: "Ik zou het graag worden. De stadsdichter moet iemand zijn die tegen dingen aan schopt en geen brave neuzelaar is.Wat hij moet doen? Nou, ik denk net als de Dichter des Vaderlands gedichten schrijven over belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld over het bezoek van Willem Alexander en Máxima aan de stad Groningen, zoals dit:

KONINKLIJK BEZOEK VINDT GEEN DOORGANG

denkend aan máxima
ziet kroonprins w.a.
met een broekrok kun je
goed zwaaien
maar minder goed iets
anders doen
leve de republiek
hoera, hoera, hoera

(Nieuwsblad van het Noorden, 13-9-2001).

Daniel Dee: "Het liefst zou ik niet Driek van Wissen willen. Die heeft wel kwaliteiten, maar ik denk dat hij teveel naar zijn publiek toe zal gaan schrijven, zoals wel eerder gebeurd is, zodat het te obligaat wordt." (Rottend Staal Online, 16-7-2001)

Driek van Wissen zelf laat in het Nieuwsblad van het Noorden van vandaag weten: "Over deze kwestie heb ik gisteren terloops even nagedacht. Ik geloof dat de stad Groningen veel te beperkt is om daar enkele flitsende sonnetten over te schrijven. Dan ligt er weer een tegeltje scheef of gebeurt er weer wat anders onbenulligs. U mag mij schrappen van het loijstje kanshebbers, dank u wel." (NvhN, 13-9-2001)

Ook in het Nieuwsblad van het Noorden van vandaag dichteres Maria van Daalen: "Ik vind het een goed idee, zo'n stadsdichter. Je ziet het in landen als Italië. daar wordt bij politieke zaken ook dichters naar hun mening gevraagd, omdat ze het morele geweten vertegenwoordigen van een samenleving." Zelf hoeft ze het niet te worden, want het stadsdichterschap lijkt haar voorwaar geen sinecure. "Kijk naar Gerrit Komrij, de Dichter des Vaderlands. Die bakt er bij vlagen helemaal niks van. Maar ja, hij is een cynicus. En op zo'n positie moet je iemand zijn die een stem geeft aan degenen die geen stem hebben."

Maar ook van ver buiten Groningen blijken dichters de instelling van de eerste officiële stadsdichter toe te juichen. Vanuit Amsterdam becommentarieerde Menno Wigman: "Als je het mij vraagt - en dat deed je - vind ik dat Jean Pierre Rawie het moet worden." En vanuit Zuid-Afrika meldde Alfred Schaffer: "Ik kreeg ik te horen dat de stad Groningen op zoek is naar een stadsdichter. Nu is dat op zich geen probleem, maar daar ik nogal op een afstand zit, in Kaapstad namelijk, lijkt het mij niet zo zinvol dat ik een stem uitbreng. Mensen die dichter bij de situatie zitten en meer van de voorgestelde dichters kennen dan ik, lijken mij een geschiktere hulp.

Zover bekend zijn deze dichters binnen de gemeentegrenzen van Groningen-stad woonachtig en dus in principe kandidaat voor de functie van Groninger stadsdichter:

Mowaffk Al-Sawad, Rik Andreae, Pier Boorsma *, Jan Bruggen, Tsead Bruinja *, Liesbeth Cavé, Maria van Daalen *, Daniël Dee, André Degen, Dirk Dijkstra *, Bart FM Droog *,Arthur la Fèber, Sieger M. Geertsma, Trix Giebels, Wouter Godijn *, Karel ten Haaf *, Henry Hes, Kees van der Hoef *, Tjitse Hofman *, Pim Hofstra *, Marcel Houtzager, Bram Hulzebos *, Shetty James, Paul Janssen, Petra Else Jekel, Ruud Kapinga, Stef Kempen, Sietze Murk Kingma, Ruud Knook, Gertjan Laan, Titia Lodewegen, J.J.A. Mooij *, Ronald Ohlsen *, Wicher Pattje, Kasper Peters, Coen Peppelenbos, Henny Prins, Jean Pierre Rawie *, Jos Rietveld, Suze Sanders, Albert Schaalma *, Henk Scholte, Fred Schywek, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer *, Jan Strikwerda, Meindert Talma *, Jos Tolboom, Jantien Vos, Matty de Vries, Cornelis van der Wal *, Boris Wanders, Sjef Weller, De Wereldbestormers, Driek van Wissen *, Yur, Jaap Sietse Zuierveld en Henk Zwiers *. (dichters met * hebben boeken uitgebracht bij landelijk distribuerende uitgeverijen, biografische informsatie over deze dichters is te vinden op http://www.poeziemarathon.nl/dichters)

Meer informatie:

Wicher Pattje, Wethouder FPC (PvdA)
Wassenberghstraat 23
8718 LH Groningen
Tel: 050-318.21.16
E-mail: W.R.Pattje@raad.groningen.nl

Thomas van Dalen, Gemeenteraadslid (D66)
Wielewaalplein 4
9713 BR Groningen
tel:050 - 312.35.79 / 06-290.05.173
Email: thomas.van.dalen@raad.groningen.nl

afzender:
Bart FM Droog, Violenstraat 25a, 9712 RD Groningen NL tel. 00-31-(0)50-314.40.62 / 06-12.57.42.72
De Dichters uit Epibreren: http://www.epibreren.com/ Rottend Staal Online: http://www.epibreren.com/rs