Ingezonden persbericht


PERSBERICHT INTERNET SOCIETY NEDERLAND

Nederlandse overheid blokkeert gehandicapte werknemers

Hoewel de Nederlandse overheid via onder meer initiatieven als Drempels Weg (www.drempelsweg.nl) duidelijk aangeeft belang te hechten aan een goede bereikbaarheid van internetsites voor mensen met functionele beperkingen, blijkt zij anderzijds diezelfde doelgroep niet te rekenen tot potentiële werknemers.

De site www.werkenbijdeoverheid.nl, de officiele vacaturebank van de Rijksoverheid, blijkt namelijk ongeschikt voor mensen die gebruik moeten maken van aangepaste browsers, bijvoorbeeld vanwege een visuele handicap. Voor hen is het onmogelijk vacatures op het scherm te krijgen. Er zijn duidelijke, internationale richtlijnen beschikbaar om websites toegankelijk te houden of te maken. Het bekendst zijn de Web Accessibility Guidelines van W3C. Ook gebruikers van recente browsers die niet door de Amerikaanse software-reus Microsoft zijn gemaakt, zoals Netscape, Opera en Konqueror, kunnen geen gebruik maken van de belangrijkste functionaliteiten van de site. Daarmee dwingt de Nederlandse overheid haar burgers in feite om gebruik te maken van de software van Microsoft. Leverancier van de site is een bedrijf uit Zeist.

Vorige maand hielden de ambassadeurs van 'Drempels weg' nog een onderzoek onder banensites, en de resultaten waren niet bemoedigend. Daarbij werd het belang van arbeidsmarktinformatie op het internet benadrukt, in het bijzonder voor mensen met functionele beperkingen. De arbeidsmarkt wordt door het aanbod van vacatures op het web en de mogelijkheid om gericht te zoeken, een stuk transparanter. De overheid heeft een duidelijke voorbeeldtaak, en dient er dan ook voor te zorgen dat haar sites voldoen aan minimale kwaliteitseisen qua toegankelijkheid.

NB. Voor de visie van Internet Society op internettoegankelijkheid kunt u terecht bij het vorige maand gepubliceerde Internetwitboek 2002-2006, dat via de site van ISOC.nl te downloaden is. Later dit jaar verschijnt er een apart onderzoek naar de beleidsaspecten van internettoegankelijkheid.


*****