Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
11.09.2001
053

Universiteit Maastricht neemt actie om verwacht artsentekort op korte termijn structureel aan te pakken

De Universiteit Maastricht (UM) bereidt een aantal acties voor die op korte termijn een structurele bijdrage zullen leveren aan het tegengaan van het verwachte tekort aan artsen, onder wie huisartsen. Het kabinet blijkt voorstander te zijn van de opheffing van de numerus fixus voor de geneeskundeopleidingen om het toekomstige tekort aan artsen op te vangen. De Universiteit Maastricht is van mening dat dit niet zonder meer kan en zeker voor de korte termijn ook geen oplossing biedt voor de problemen in de zorg. De werkelijke opleidingscapaciteit van de Nederlandse universiteiten is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is de beperkende factor daarin niet het aantal stageplaatsen maar veeleer een tekort aan staf voor onderricht in praktische vaardigheden en klinisch onderwijs. Daarbij is van belang dat het nu meer studenten toelaten tot de studie geneeskunde pas over tien jaar tot meer artsen leidt. Voor de kortere termijn biedt dit dus geen soelaas.

De UM denkt met een aantal initiatieven het verwachte artsentekort én de problematiek in de gezondheidszorg meer structureel aan te pakken. Ten eerste vindt een heroverweging plaats van de opleidingsduur. Hierbij wordt onder meer gedacht aan een vierjarige artsopleiding voor studenten met een relevante vooropleiding, zoals studenten gezondheidswetenschappen en geselecteerde afgestudeerden van het hoger beroepsonderwijs. Deze gedachten sluiten goed aan bij de herziening van het hoger onderwijs volgens het bachelor-mastermodel in 2002. In de tweede plaats gaat de UM samen met de Hogeschool Zuyd deskundigen opleiden voor overname van taken die nu door artsen worden verricht. Ten slotte laat de UM een bedrijfsmatige analyse uitvoeren van de actuele opleidingscapaciteit voor artsen, welke knelpunten er nu zijn en welke knelpunten dienen te worden opgelost bij verdere uitbreiding van de instroom. Het gaat hierbij dus niet alleen om een inschatting van het aantal stageplaatsen, maar onder meer ook om een inschatting van de benodigde staf en welke maatregelen noodzakelijk zijn voor werving en behoud daarvan.

De UM is van mening dat met deze benadering een doelmatige benutting van de opleidingscapaciteit van medici en paramedici kan worden bereikt en dat daarmee tevens een bijdrage wordt geleverd aan een ontwikkeling van meer zorg op maat door daartoe gericht opgeleide hulpverleners.

Noot voor de pers
Meer informatie verstrekt prof.dr. A. Scherpbier, directeur Onderwijsinstituut Geneeskunde via 043 3881815. De afdeling communicatie is bereikbaar via tel 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Email: pers@voorlichting.unimaas.nl
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl