Novib

Datum: 6 september 2001

18 21 september: conferentie van landen die het 'anti-landmijnenverdrag' hebben ondertekend en streven naar een wereldwijd verbod.

Strijd tegen landmijnen boekt voorzichtige successen

Steeds meer landen stoppen met het produceren, gebruiken, opslaan en vervoeren van landmijnen. Ook het aantal slachtoffers neemt af en steeds grotere landoppervlakten zijn mijnen-vrij gemaakt. Dit staat in het rapport van de ICBL (International Campaign to Ban Landmines), dat woensdag 12 september verschijnt. Toch blijkt uit het rapport ook dat er nog steeds dagelijks slachtoffers vallen als gevolg van anti persoonsmijnen en dat er nog steeds mijnen ingezet worden in (burger)oorlogen. Zowel tegen legereenheden als tegen burgerdoelen.

In december 1997 werd in Ottawa, Canada, een internationaal verdrag opgesteld dat anti-persoonsmijnen verbiedt. Sinds mei 1999 komen de landen die dit verdrag hebben ondertekend en geratificeerd jaarlijks bij elkaar. Dit jaar is deze conferentie van 18 tot 21 september in Nicaragua: de 3MSP = third Meeting of States Parties. Op de conferentie zal onder andere een actieplan worden opgesteld voor de komende jaren. Tot nu toe hebben 118 landen de overeenkomst ondertekend, maar nog altijd hebben 53 andere landen, waaronder de VS, China en Rusland hun handtekening niet gezet. De bedoeling is dat het verdrag in 2004 door alle landen is ondertekend. De conferentie wordt voorgezeten door de minister van buitenlandse zaken van Nicaragua en zal geopend worden door Koningin Noor van Jordanië. Zij is erevoorzitter van de ICBL. Verder zullen er zeker 500 diplomaten, mijnopruimers, slachtoffers van landmijnen en activisten aanwezig zijn.

De ICBL is met een grote delegatie aanwezig op de 3MSP. Jody Williams, winnares van de Nobelprijs voor de vrede en vooraanstaand lid, zal het 1175 pagina's tellende ICBL-rapport dat woensdag uitkomt nader toelichten. 122 onderzoekers beschrijven hierin de landmijnen-situatie van alle landen ter wereld. Eén van de bevindingen is dat er, naast alle vooruitgang die er geboekt is, ook landen zijn die het anti-landmijnenverdrag ondertekend hebben en nu toch anti persoonsmijnen inzetten.

Vervolg persbericht landmijnen

Novib is lid van de ICBL en steunt de controle op naleving van het verdrag. Ook heeft Novib diverse partners die zich inzetten voor het opvangen van slachtoffers van landmijnen en partners die land mijnenvrij maken.