Gemeente Rotterdam

Dienst SoZaWe loopt achterstanden in

De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) Rotterdam verwacht aan het einde van dit jaar zijn dienstverlening op het door het Ministerie van SZW gewenste niveau te hebben gebracht. De verwachting is dat eind 2001 de achterstanden zijn weggewerkt en dat aanvragen voor uitkeringen binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de "Tussenbalans Verbeterplan 1999-2001" van de dienst SoZaWe. Wethouder Sjaak van der Tak (onder meer Sociale Zaken) noemt de Tussenbalans een 'duidelijke en eerlijke presentatie' van de stand van zaken bij de dienst.

Het Verbeterplan is tot stand gekomen op basis van afspraken met het Ministerie van SZW over het op orde brengen van de bedrijfsvoering van de dienst SoZaWe over een periode van drie jaar tot en met 31 december 2001. Bij eerdere tussenrapportages heeft de dienst steeds voldaan aan de ijkpunten van het Ministerie SZW. Als de doelstellingen uit het Verbeterplan naar tevredenheid van het Ministerie worden gehaald, volgen er geen financiële sancties over de jaren 1996 tot en met 2001.

In het kader van het Verbeterplan eist de dienst SoZaWe van de cliënten dat ze voldoen aan hun verplichtingen, zoals het verschijnen op gesprekken. Bij herhaling niet komen, levert de cliënt een strafkorting op. In 2000 is bij ruim 2200 cliënten de uitkering gekort. Naar verwachting zullen in 2001 ongeveer 3200 cliënten op hun uitkering worden gekort.

Fraudebestrijding is één van de speerpunten van de dienst. Via het koppelen van diverse geautomatiseerde systemen kan fraude sneller worden vastgesteld. De afdeling Bijzondere Onderzoeken heeft vorig jaar 1.213 fraude-onderzoeken afgehandeld en 233 aangiften van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het totaal vastgestelde fraudebedrag, inclusief de door SoZaWe zelf afgehandelde fraudes, is 11 miljoen gulden.

De Tussenbalans wordt donderdag 6 september besproken in de vergadering van de raadscommissie Sociale Zaken.