5 september 2001
Persbericht
CG-Raad: Aanvulling inkomen gedeeltelijk arbeidsgehandicapten is essentie
van WAO-debat
Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, moeten verzekerd blijven
van een aanvulling op hun inkomen. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad
(CG-Raad) vreest dat de acceptatie van het plan Donner door de vakcentrales
kan leiden tot het afschrijven van grote groepen mensen door politiek en
werkgevers. De CG-Raad doet een beroep op vakcentrales én politieke partijen
hun invloed aan te wenden om een wettelijk verankerde uitkering te
realiseren voor toekomstige, gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
De Volkskrant en Trouw berichtten vanmorgen dat de vakcentrales akkoord gaan met het voorstel van de Commissie Donner om alleen nog volledig arbeidsongeschikten een WAO-uitkering te geven. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten uit de WAO en als het aan Donner en de werkgevers ligt zonder inkomensgarantie. Hiermee wordt het voor mensen met een handicap of een chronische ziekte bijzonder moeilijk nog volwaardig in de samenleving te participeren. Het kabinet verklaarde onlangs dat dit de richtsnoer moet zijn voor elke vorm van chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid.
Het opschuiven van de vakcentrales richting Donner en werkgevers is een enorme bedreiging voor veel mensen die om duidelijk aanwijsbare medische redenen niet volledig kunnen werken. De CG-Raad vindt dat deze mensen collectief verzekerd moeten blijven tegen het dalen van hun inkomen.
De Commissie Donner en het CNV hebben in het verleden weinig blijk gegeven van een goed begrip van de positie van WAO'ers die door een chronische ziekte of een lichamelijke handicap niet meer volledig kunnen werken. Alles draait om de strijd tegen het aantal van één miljoen WAO'ers. Daarvan is zeker een derde arbeidsongeschikt als gevolg van een handicap of chronische ziekte. Terwijl van die mensen er nog wel degelijk veel werken, namelijk voor een bepaald gedeelte van de werkweek. In de toekomst moeten die mensen aan het werk kunnen blijven met behoud van een wettelijke inkomensgarantie.