Gemeente Leeuwarden

Het aannemingsbedrijf Wiersma/Wirest investments bv heeft bouwplannen voor een woon- en kantoorcomplex aan het Oostergoplein, op de hoek van de Aldlansdyk en de Oostergoweg. Op het terrein staan nu tijdelijke kantoorunits.

De architecten Cees Slot en Peter Pol van AG Nova hebben een plan gemaakt voor een gebouwcomplex met hoogten van ongeveer 23 en 30 meter en een toren van 60 meter. In het bovenste gedeelte van de toren zijn 14 luxe appartementen gepland. In het overige deel van het gebouw komen kantoren (ca 8600 m2 bvo).

Het complex is opgebouwd uit 4 hoofdvolumes: de toren, een kantoordeel direct aansluitend aan de toren, een kantoorvleugel en een basislaag met een parkeerdek. De totale hoogte is vergelijkbaar met de woontoren van de Averoflat. De buitenruimte aan het Oostergoplein en de Oostergoweg krijgt een inrichting met wandelstroken, bomen en een vijver. De ontsluiting vindt plaats via de Schrans en de Badweg.

Het project komt te staan op een belangrijke locatie in de stad. Enerzijds oriënteert het gebouw zich op de rondweg (de Aldlânsdyk) en anderzijds markeert het de aansluiting in de Oostergoweg naar het stadscentrum. Bijzonder is dat in het project zowel kantoren als luxe appartementen gesitueerd zijn. De grootte van de appartementen, waarvan twee penthouses, is ca. 200 m2 per appartement.

Een eerste beoordeling van het plan door Stadsontwikkeling en Beheer heeft uitgewezen dat het initiatief voldoende kwaliteit heeft om verder uitgewerkt te worden. Het ontwerp past qua functies in het geldende bestemmingsplan, de bouwhoogte van de toren is aanzienlijk meer dan het bestemmingsplan momenteel toestaat. Het initiatief past in de stedenbouwkundige visie voor het ontwikkelen van een stadsas vanaf het station via de Oostergoweg naar Werpsterhoek in de nieuwbouwwijk Leeuwarden Zuid. Van belang is daarbij de poortwerking die samen met de Avero-woontoren ontstaat. Ook wordt aangesloten bij de huidige stedenbouwkundige praktijk waarbij in vergelijkende situaties aan de rondweg in de stad markante gebouwen gesitueerd zijn dan wel ontwikkeld worden.

Voordat feitelijk gemeentelijke medewerking aan het project wordt gegeven zal het oordeel worden gevraagd van de commissie Stadsontwikkeling. Ook zullen nog nadere voorwaarden worden vastgesteld waaronder medewerking kan worden gegeven. Daarbij worden hoge eisen gesteld voor wat betreft de architectuur en de presentatie naar de omgeving.

Na de commissiebehandeling op 18 september kan de formele procedure die leidt tot een bouwvergunning gestart worden.

Er heeft een globale welstandbeoordeling plaatsgevonden op de massavorming, met als uitkomst dat een bouwproject van deze omvang op deze plaats in de stad als passend wordt beoordeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: E. ter Wal (Stadsontwikkeling en -beheer), telefoon: 2338577.