Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 5 september 2001

Alle gemeenten in Nederland zijn gevraagd mee te doen Nationale inventarisatie oorlogsmonumenten op het internet

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle colleges van B&W in het hele land aangeschreven met het verzoek een vragenlijst in te vullen over de oorlogsmonumenten en de herdenkingen in hun gemeenten. De Commissarissen van de Koningin ondersteunen dit verzoek. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verwerkt alle gegevens die binnenkomen in een database die in het voorjaar 2002 via internet voor iedereen ter beschikking zal zijn op de 'Nationale Website Oorlogsmonumenten'.

De reden voor het Nationaal Comité om deze inventarisatie uit te voeren, is dat er op dit moment geen actueel overzicht van oorlogsmonumenten in Nederland bestaat. Tegelijkertijd nemen de monumenten als 'historische plaatsen met een verhaal' een steeds grotere plaats in naarmate de Tweede Wereldoorlog verder achter ons ligt en er steeds minder mensen zijn die nog van deze tijd kunnen getuigen. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog is groot en jongere generaties nemen in steeds grotere getale deel aan de herdenkingen. Gebleken is echter dat de (verhalen achter de) monumenten vaak onbekend zijn, niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen.

Verschillende organisaties, gemeenten en provincies hebben de monumenten in hun regio geïnventariseerd, maar deze informatie is vaak niet voor een breed publiek toegankelijk. Met de nieuwe 'Nationale Website Oorlogsmonumenten' wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei hier verandering in aanbrengen en alle reeds bestaande inventarisaties samenbrengen en uitbreiden. Tevens wordt een overzicht van de herdenkingen bij deze monumenten meegenomen en wordt er bij de website educatief materiaal ontwikkeld.

Een groot aantal gemeenten reageert enthousiast op het initiatief en de ingevulde vragenformulieren stromen binnen. Ook wordt gebruik gemaakt van bestaande lokale en regionale inventarisaties. In het najaar worden zonodig andere organisaties benaderd om aanvullende informaties te verkrijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Directie Verzetsdeelnemers, Vervolgden en Burger-Oorlogsgetroffenen) subsidieert het project 'Nationale Website Oorlogsmonumenten'. Daarnaast wordt samengewerkt met de Stichting Februari' 41 van het project 'Adopteer een monument' waaraan 700 basisscholen in het hele land participeren en met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).