Consumentenbond

Consumentenbond eist afschaffen 'simlock'

NMA moet ingrijpen na terugdraaien van subsidies op mobiele telefoons

De Consumentenbond heeft in een brief aan de Nederlandse Mededigings-autoriteit (NMa) gevraagd de aanbieders van mobiele telefonie te dwingen om de zogenaamde simlock af te schaffen. Dit is een slot op een mobiele telefoon, waardoor de klant een jaar lang niet met die telefoon kan bellen via een andere aanbieder. De Consumentenbond eist de afschaffing van de simlock omdat de subsidies op telefoontoestellen worden teruggedraaid.

Tot nu toe konden consumenten gratis of heel goedkoop een mobiele telefoon krijgen. Dit was mogelijk omdat de aanbieders van mobiele telefonie (KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben) een subsidie geven aan de telefoonwinkels. De simlock gaf de telecomaanbieder de garantie dat hij deze subsidie weer terug zou verdienen. De klant kon immers met de telefoon een jaar lang alleen via deze aanbieder bellen. De aanbieders van mobiele telefonie gaan nu echter deze subsidies afschaffen. De recente verlagingen van de subsidies (met 10 tot 20%) moeten uiteindelijk leiden tot het geheel stopzetten daarvan. In de ogen van de Consumentenbond vervalt daarmee de noodzaak van de simlock. De aanbieders van mobiele telefonie willen de simlock echter in stand houden. Dat is oneerlijk ten opzichte van consumenten. Nu de subsidie vervalt moet de consument de volle mep betalen voor het telefoontoestel, maar kan hij nog steeds een jaar lang niet naar een andere aanbieder overstappen.

Aangezien de simlock de vrije concurrentie op de telecommunicatiemarkt ernstig belemmert, heeft de Consumentenbond de NMa heeft gevraagd om de aanbieders van mobiele telefonie te dwingen de simlock af te schaffen. Het afschaffen van de simlock biedt voor consumenten vele voordelen. Prepaid-houders kunnen met hun telefoontoestel meteen via verschillende bedrijven bellen en zo steeds weer op zoek gaan naar de beste en goedkoopste aanbieder. Abonnements-houders met een jaarcontract kunnen bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland tijdelijk een prepaidkaart van een andere aanbieder gebruiken, wat heel veel geld kan schelen.