Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Opening Academie voor Wetgeving

Maandag 3 september om 15.00 uur zal minister A.H. Korthals van Justitie de Academie voor Wetgeving openen.
De Academie voor Wetgeving is het resultaat van een unieke samenwerking tussen alle ministeries van de rijksoverheid en de Raad van State.
Het initiatief tot oprichting van een Academie voor Wetgeving is afkomstig van de ambtelijke top van de ministeries, waarbij het Ministerie van Justitie een voortrekkersrol heeft vervuld. Zowel de steeds vaker hoorbare roep om versterking van de kwaliteit van wetten en de regels, als de steeds krachtiger wordende concurrentie op de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide specialisten, hebben de ambtelijke top van de departementen tot dit initiatief gebracht.

Met de oprichting van de Academie voor Wetgeving wordt een eerste stap gezet in de richting van versterking van de aantrekkingskracht van de overheid als werkgever voor talentvolle jonge juristen. Doel van de Academie voor Wetgeving die is gevestigd op het Lange Voorhout 13 in den Haag, is de versterking van de kwaliteit van de wetgeving en de versterking van de aantrekkingskracht van het werken bij de overheid als wetgevingsjurist.
Dit academisch jaar beginnen voor het eerst 19 geselecteerde veelbelovende afgestudeerde juristen aan hun opleiding tot wetgevingsjurist.
Daarnaast zal de Academie voor Wetgeving kunnen uitgroeien tot een deskundig platform voor discussie en debat over onderwerpen die te maken hebben met de versterking van de wetgevingskwaliteit en de samenwerking tussen de wetgevingsafdelingen van de ministeries, de Raad van State en de Tweede Kamer.
Op termijn zullen ook andere opleidingen voor wetgevingsjuristen door de Academie voor Wetgeving worden verzorgd.
De opleiding tot wetgevingsjurist aan de Academie bestaat uit een combinatie van onderwijs, werk en stage. De opleiding duurt in totaal twee jaar, waarin enkele dagdelen per week vakken worden gevolgd aan de Academie, stage wordt gelopen en voor het overige als wetgevingjurist in dienstverband wordt gewerkt bij een ministerie, of de Raad van State.
Ook worden een groot aantal debatten en causerieen georganiseerd over actuele onderwerpen die van belang zijn voor de brede vorming van de wetgevingsjurist.
Het onderwijs wordt gegeven door topdocenten afkomstig uit de wetenschap, de politiek, de rechterlijke macht en het ambtelijk apparaat van de ministeries zelf.
Na de opleiding beschikken de cursisten over zowel specialistische als all round kennis over wetgeving en openbaar bestuur die voorheen vaak pas na vele jaren werken op verschillende ministeries kon worden verkregen. Zij zijn na hun opleiding dan ook breed inzetbaar als wetgevingsjurist binnen een van de ministeries of de Raad van State. In het onderwijs aan de Academie voor Wetgeving en de stage wordt niet alleen aandacht besteed aan de"klassieke" wetgevingsvakken zoals wetgevingtechniek, wetgevingsleer, staats- en bestuursrecht en bestuurskunde.
Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de consequenties van de Europese wet en regelgeving, de politieke en bestuurlijke context van de wetgeving, het functioneren van de Tweede en Eerste Kamer in de praktijk van de wetgeving , de Haagse en Brusselse cultuur. Speciale aandacht wordt in het programma gegeven aan de aspecten van handhaving en toezicht op bestuursorganen, die zoals dagelijks uit de media blijkt in tal van verschijningsvormen het pad van de politiek en daarmee ook het werkterrein van de wetgevingsjurist kruisen.