Gemeente Brielle


Nederlandse Vestingstedendagen 2001 Brielle aanwezig in Den Bosch.

Kanonnen zullen opnieuw bulderen,
Chirurgijnen, bedelaars en schrijnwerkers teisteren de stad van Jeroen Bosch,
Musici laten middeleeuwse echo's weerklinken,

Brielle zal op 1 en 2 september a.s. deelnemen aan de Nederlandse Vestingstedendagen in
`s-Hertogenbosch. Tijdens dit evenement, dat jaarlijks in een andere vestingstad plaatsvindt, staat het vestingverleden van de organiserende stad centraal. 's-Hertogenbosch haakt hiermee in op de restauratie van de Bossche Vestingwerken en het Jeroen Bosch jaar 2001. In en om de vele eeuwenoude monumenten die 's-Hertogenbosch rijk is, zullen tal van historische activiteiten en festiviteiten worden georganiseerd die de bezoeker als het ware terugplaatsen in de tijd van Jeroen Bosch. Brielle zal aan het evenement deelnemen met de rechtbankscene van de 1-aprilvereniging en een toeristische presentatie van de gemeente en de vvv.

De Nederlandse Vestingstedendagen van belang voor Brielle.

Eerder vond het evenement plaats in Bergen op Zoom, Geertruidenberg, Brielle en in 2000 in Naarden. De cultuurhistorische betekenis van 17 vestingsteden wordt tijdens het evenement gepromoot. Brielle is lid van het Samenwerkingsverband Nederlandse Vestingsteden en zal op 2 september vertegenwoordigd zijn in het uitgebreide publieksprogramma.

Het programma

Zaterdag 1 september

Vanaf 21.00 uur: Start van de Nederlandse Vestingstedendagen 2001 in Het Bossche Broek (een beschermd natuurgebied) direct grenzend aan de Bossche vestingmuren. Spektakel en gevaar. Spanning en sensatie: Ridders en vier rivalen treffen elkaar in een felle strijd om leven en dood in een authentiek riddertournooi met o.a. ringsteken, appelklieven, stokvechten, lanssteken en vuurspringen te paard. Het geheel wordt begeleid door Middeleeuwse muziek. Een spektakel voor jong en oud tijdens het vallen van de avond.

Voor genodigden uit 19 steden is er een programma vanaf 16.00 uur. Staatssecretaris Remkes zal samen met de heer Rombouts, burgemeester van 's-Hertogenbosch, rond de klok van 16.00 uur het evenement officieel openen. Alle genodigden zijn verzocht in historische kledij te verschijnen.

Zondag 2 september

Op 5 locaties op - rondom de Bossche vesting zullen tussen 12.00 en 19.00 uur diverse activiteiten plaatsvinden.

Zo zal Brielle met de 1-aprilvereniging een dynamische presentatie verzorgen. Bovendien zal Brielle tezamen met Hellevoetsluis de stad presenteren en bezoekers informeren over het uitgebreide toeristische aanbod .

Toneel- en theateropvoeringen, Middeleeuwse taferelen en animaties worden uitgevoerd door toneelgroepen uit Zaltbommel, Naarden en Brielle. Een `herbergscène', authentieke `Ophanging' en de opvoering van een fragment uit het beroemde schilderij `De Keisnijding' van Jeroen Bosch zullen meerdere malen op de dag de revue passeren. Rederijkerskamer Moyses Bosch uit 's-Hertogenbosch voert het theaterstuk `Esbattement van den Vischer' op, op het water bij de Groote Hekel.

Schutterijen uit Maastricht, Naarden en 's-Hertogenbosch demonstreren vanaf de Bossche bastions hoe men daadwerkelijk in vroeger tijden de stad moet hebben verdedigd. Er zijn exercities, kanonnenschietdemonstraties en levensechte duels.

Daarnaast kleuren Valkeniers met hun spectaculaire vogels en een heus middeleeuws leger-kampement het festivalterrein. Het leven van alledag wordt bovendien helder weergegeven door de aanwezigheid van beesten, `Stadsomroepers', `Minderbroeders', `buurwiven' en middeleeuws geklede gilden en schutterijen uit 17 Nederlandse Vestingsteden en uit Leuven.

Speciaal voor de gelegenheid reizen `The York Waits' af uit het Engels York om, tezamen met o.a. de Stadspijpers uit 's-Hertogenbosch middeleeuwse muziek ten gehore te brengen.

In de Casinotuin tonen een beenbewerker, brouwer, houtdraaier, kruidenvrouw, mersenier en de pijlenmaker en meerdere ambachtslieden hun vakmanschap op een middeleeuwse markt.

Bezoekers krijgen de gelegenheid om, onder begeleiding van het Bossche gilde, De Oude Schuts, te schieten met een kruisboog. Speciaal tijdens het evenement bestaat de mogelijkheid om over de Singelgracht buiten de wallen een vaartocht te maken. Schippers van de Binnendieze en Groote Stroom begeleiden deze unieke tocht.

Kinderpaviljoen: Speciaal voor kinderen zullen in het thema Jeroen Bosch diverse activiteiten plaatsvinden. Middeleeuwse spellen, `Jeroen Boschjes' verven, schminken, kleding maken en veel meer! Ook is er een middeleeuwse poppenkast en doen de theater- en toneelgroepen Nomad en Hilaria speciale opvoeringen.

Vestingfietstocht: In de informatietent van de stad 's-Hertogenbosch is de beschreven fietsroute `Langs Bossche vestingwerken en forten' verkrijgbaar. In dit fraaie boekje zijn 2 fietstochten opgenomen die voeren langs verschillende historische bouwwerken. Van een 15-tal bouwwerken wordt een korte uitleg gegeven

Deelnemende steden:

Hulst, Nieuwpoort, Klundert, Ravenstein, Maastricht, Willemstad, Naarden, Zaltbommel, Bergen op Zoom, Geertruidenberg, Brielle, Gorinchem, 's-Hertogenbosch, Hellevoetsluis, Grave, Heusden en Woudrichem. U treft deze steden persoonlijk in een gezamenlijke stedenpresentatie op de Zuidwal. Alle vertegenwoordigers van de steden tonen, in historische kledij, het vestingverleden van hun stad met vaak bijzondere acties. Zo vindt u in de tent van Zaltbommel een bodypainter die de plattegrond van Zaltbommel aanbrengt op het menselijk lichaam. Daarnaast zijn er diverse proeverijen. In de tent van Ravenstein wordt `Speltbrood' uit die stad geserveerd. In de tent van Heusden kunnen kinderen Oudhollandse spelen doen. Trier en Leuven: Dit jaar heeft het evenement een internationaal karakter door de aanwezigheid van de Bossche zustersteden Trier en Leuven. Beide steden nemen deel aan de stedenpresentatie. Uit Leuven zal bovendien het Ste. Barbelegilde aanwezig zijn. In de tent van Trier biedt de aanwezige `Weinkönigin' gratis een glaasje wijn. Op zaterdag zijn bestuurlijke vertegenwoordigers uit beide steden aanwezig in 's-Hertogenbosch.

Ontwikkelingsplan vestingwerken

's-Hertogenbosch staat voor een omvangrijk werk: de restauratie van de vestingwerken. De vestingwerken van de stad verkeren momenteel in zeer slechte staat. Om verder verval te voorkomen is spoedig restauratie nodig. Die restauratie zal minimaal 15 jaar in beslag nemen en moet bij gaan dragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte en de beleefbaarheid van de geschiedenis voor de Bossche burgers en voor bezoekers van de stad.

Jeroen Bosch Jaar 2001

Dit jaar is 's-Hertogenbosch in de ban van haar schilderszoon: met maar liefst 30 culturele en toeristische evenementen viert de stad het Jeroen Bosch jaar. Deze middeleeuwse schilder woonde en werkte gedurende zijn leven in 's-Hertogenbosch. Met de tentoonstelling 'De Wereld van Bosch' in het Noordbrabants Museum, een muzikaal Jeroen Bosch Festijn in het Muziekcentrum (voorheen de synagoge), een filmfestival in zijn gelijknamig Filmtheater Jeroen, met 'Loop naar de hel met je trechter', een speurtocht voor kinderen, een keramische kunstexpositie langs de oevers van de Grote Stroom en meer. De activiteiten variëren van exposities tot arrangementen en evenementen en zullen gedurende het hele jaar plaatsvinden.

Overige informatie

Samenwerkingsverband Nederlandse Vestingsteden

De landelijke Vestingstedendagen zijn een initiatief van het in 1996 opgerichte Samenwerkingsverband van Nederlandse Vestingsteden die proberen de publieke belangstelling voor de cultuurhistorische betekenis van het vestingverleden te vergroten. 's-Hertogenbosch, dat met zijn project vestingwerken en het Jeroen Bosch jaar 2001 al landelijke belangstelling krijgt, rekent op minstens 50.000 bezoekers.

Arrangementen

VVV Vakanties Brabant heeft een speciaal arrangement samengesteld. Het arrangement bestaat uit een ontvangst met koffie en Bossche Bol, een thematisch 4-gangen diner, een overnachting o.b.v. logies en ontbijt, een souvenir en een uitgebreid informatiepakket. Prijs fl. 175,- p.p. Heeft u interesse in het opnemen van dit arrangement in uw magazine/blad dan kunt u contact opnemen met VVV Vakanties Brabant, telefoonnummer: (013) 536 60 61.

Praktische informatie