Betuweroute Internet site

Opgespoord Verleden, Tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam 30 Augustus 2001

Bron:Kunsthal Rotterdam

Archeologie van de Betuweroute
Ter afronding van het archeologisch onderzoek in het tracé van de Betuweroute vindt in de Kunsthal Rotterdam, van 1 t/m 18 september, de tentoonstelling Opgespoord Verleden plaats. De archeologische opgravingen vertellen verhalen over de levenswijze van de mensen die vroeger woonden in wat nu de Betuweroute is. Hiermee wordt zichtbaar hoe de vroegere bewoners van Midden-Nederland in de Steentijd tot en met de Middeleeuwen leefden. Het onderzoek leverde verrassende vondsten op, zoals het oudste begraven skelet (Trijntje, 7500 jaar oud) dat ooit in Nederland is gevonden en de op één na oudste kano (7000 jaar oud) die ooit in Europa, helemaal gaaf, is opgegraven.

Peddels en luxe artikelen
Het archeologisch onderzoek in de Betuweroute begon in 1994 en het veldwerk werd begin 2000 afgerond. In de gemeente Hardinxveld-Giessendam werden twee kampen opgegraven waar mensen hebben gewoond. De onderzoekers vonden pijlpunten, onderdelen van bogen, kanos, peddels en aardewerk, en graven met skeletten van mensen en dieren. Deze vondsten geven aanwijzingen over de manier waarop mensen woonden en aan hun voedsel kwamen door jagen, vissen en het verzamelen van vruchten. In de gemeente Geldermalsen werden vele nederzettingen aangetroffen uit de Bronstijd. De mensen leefden daar een boerenbestaan. Boerennederzettingen uit de Middeleeuwen werden in de gemeente Buren opgegraven. De IJzertijd en de Romeinse Tijd kwamen naar boven in Kesteren en Graafstroom. In Kesteren duidden menselijke sporen op een nederzetting waar de mensen, naast hun eigen inheemse gebruiksvoorwerpen, veel luxe spullen hadden overgenomen van de Romeinen uit de legerkampen in de omgeving. De 22 onderzoekslocaties leverden vele tienduizenden voorwerpen op uit vijf historische perioden. Een selectie van maar liefst 400 objecten is in de tentoonstelling in de Kunsthal te zien.
Eén van de hoogtepunten is de totaalreconstructie van 'Trijntje'. Daarnaast gaat een video over de uitvoering van dit project in première. De video laat zien dat archeologie, vooruitlopend op de invoering van het Verdrag van Malta, bestaansrecht heeft binnen de grote infrastructurele projecten.
Na de Kunsthal Rotterdam reist de tentoonstelling Opgespoord Verleden oostwaarts langs het tracé van de Betuweroute naar de gemeenten, waar de opgravingen plaatsvonden.

Wetenschappelijk onderzoek
De omvang van het archeologisch onderzoeksgebied in de Betuweroute is uitzonderlijk groot: 160 kilometer, van Rotterdam tot aan de Duitse grens bij Zevenaar. Bij wijze van spreken is een ritssluiting opengetrokken om een kijkje te nemen in de bodem van Midden-Nederland. Uniek is dat dit grootschalige onderzoek is opgenomen als belangrijke voorwaarde voor de aanleg van de goederenspoorlijn. Daarvoor hebben de Projectorganisatie Betuweroute en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek een samenwerkingsverband gesloten, waardoor voldoende tijd en geld beschikbaar kwam voor kwalitatief goed onderzoek.

Symposium en opening
In aanwezigheid van minister Tineke Netelenbos van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt op 3 september deze tentoonstelling 'Opgespoord Verleden' officieel geopend. Deze opening is onderdeel van een feestelijke bijeenkomst in het kader van de afronding van het archeologisch onderzoek in de Betuweroute. De bijeenkomst begint met een symposium voor beslissers en beleidsmakers uit de bouwwereld en politiek, met onder anderen staatssecretaris F. van der Ploeg, minister
T. Netelenbos, voorzitter E. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijven en de betrokken burgemeesters. Zij debatteren over het integreren van archeologisch onderzoek binnen grote bouw- en infrastructurele projecten. Aansluitend presenteren de Projectorganisatie Betuweroute en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek de resultaten van het archeologisch onderzoek in de Betuweroute: elf lijvige wetenschappelijke rapporten, een populair wetenschappelijk boek, een documentaire en de tentoonstelling.

Programma 3 september, Kunsthal Rotterdam
15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Welkomstwoord: mevr. H.C.M. van der Linden, directeur Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en ir. P.E.M. Buck, Directeur realisatie Betuweroute
Toespraak: mevr. T. Netelenbos, Minister van Verkeer en Waterstaat Aanbieding resultaten van het archeologisch onderzoek in de Betuweroute aan minister Netelenbos
Intermezzo: Driek van Wissen, woordkunstenaar
16.45 uur Opening tentoonstelling

De pers is van harte welkom bij de opening en het symposium op 3 september. U kunt zich aanmelden voor deze persbijeenkomst via telefoonnummer 010-4400300 of per email communicatie@kunsthal.nl. De tentoonstelling Opgespoord Verleden is reeds vanaf 1 september voor het publiek geopend.

Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Anouk Glaudemans, tel: 010-4400321, 06-54375266 of Saskia Cornelissen, tel: 010-4400323, fax:010-4367152, email: communicatie@kunsthal.nl Voor meer informatie over het archeologisch onderzoek in de Betuweroute of het programma op 3 september kunt u contact opnemen met mw. H. de Louw, projectleider communicatie archeologie Betuweroute, telefoonnummer: 033-4227782 of 06-53366483.Bij publicatie graag vermelden: info 010-4400301, www.kunsthal.nl Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 10.00 uur - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 uur - 17.00 uur