Gemeente Capelle a/d IJssel

Kwijtschelding en afkoop van schulden wegens ten onrechte uitbetaalde bijstand

Als u teveel of ten onrechte bijstand ontving, dan is de deelsector Sociale Zaken van de gemeente wettelijk verplicht om dit van u terug te vorderen. Het gaat dan om het totale bedrag dat u teveel of ten onrechte ontving. Onder bepaalde voorwaarden mag de gemeente echter besluiten om het bedrag niet verder van u terug te vorderen. Deze voorwaarden liggen vast in het gemeentelijke kwijtscheldingenbeleid.

Dit beleid is niet alleen van toepassing op bijstandsschulden (Abw), maar ook op te veel of ten onrechte uitbetaalde uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte
werkloze werknemers (Ioaw) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz).

Of u in aanmerking komt voor kwijtschelding of afkoop van uw schuld wegens ten onrechte uitbetaalde bijstand, leest u hieronder.

Welke schulden komen voor kwijtschelding of afkoop in aanmerking? In beginsel komen alle schulden voor kwijtschelding of afkoop in aanmerking.

U komt niet in aanmerking voor kwijtschelding of afkoop wanneer het gaat om een krediethypotheek, een administratieve boete of een schuld die is ontstaan door een achterstand in de betaling van een onderhoudsbijdrage.

Voor kwijtschelding van verstrekte leenbijstand geldt een specifieke regeling. Wanneer u drie jaar aaneengesloten op de leenbijstand heeft afgelost, verleent Sociale Zaken u automatisch kwijtschelding van de resterende schuld. Hiervoor hoeft u dus geen verzoek om kwijtschelding in te dienen.

Onderscheid tussen verwijtbare en niet-verwijtbare schulden Bij de beoordeling of een (restant-)schuld wordt kwijtgescholden of voor afkoop in aanmerking komt, is het belangrijk om te weten of het ontstaan van de schuld aan u is te verwijten. Een zogenaamde niet-verwijtbare schuld is bijvoorbeeld een schuld die is ontstaan door een administratieve fout van Sociale Zaken. Ook een terugvordering die ontstaat doordat Sociale Zaken uw inkomsten niet (meer) met uw bijstandsuitkering kon verrekenen, is een niet-verwijtbare schuld.

Een verwijtbare schuld (fraudeschuld) is een schuld die ontstaat doordat u geen, onjuiste of onvolledige gegevens aan Sociale Zaken verstrekte. Hierdoor ontving u te veel of ten onrechte een uitkering. Verwijtbare schulden komen alleen onder zeer strikte voorwaarden voor kwijtschelding of afkoop in aanmerking.

Kwijtschelding van niet-verwijtbare schulden
U komt in aanmerking voor kwijtschelding van de resterende niet-verwijtbare schuld, als u aan één van de onderstaande voorwaarden voldoet:

1. U heeft 60 aaneengesloten maanden (vijf jaar) volledig aan uw betalingsverplichting voldaan;

2. U heeft 60 aaneengesloten maanden (vijf jaar) niet volledig aan uw betalingsverplichting voldaan, maar heeft het achterstallige bedrag over die periode, vermeerderd met rente en invorderingskosten, alsnog betaald;

3. U heeft 36 aaneengesloten maanden (drie jaar) volledig aan uw betalingsverplichting voldaan en uw feitelijke inkomen in deze periode bedroeg niet meer dan de zogenaamde beslagvrije voet (= 90% van de bijstandsnorm die op u van toepassing was);
4. U heeft 36 aaneengesloten maanden (drie jaar) niet volledig voldaan aan uw betalingsverplichting, uw feitelijk inkomen in deze periode bedroeg niet meer dan de beslagvrije voet, maar u heeft het achterstallige bedrag over die periode vermeerderd met rente en invorderingskosten alsnog betaald.

Belangrijke uitzondering:
Indien u aan één van de hierboven genoemde voorwaarden voldoet, maar na afloop van de periode van vijf respectievelijk drie jaar nog (een) schuld(en) heeft bij andere instanties dan Sociale Zaken, dan verleent de gemeente u geen kwijtschelding. Dit geldt niet indien de andere schuld(en) een huurschuld en/of een energieschuld betreft/betreffen.

Indien u om deze reden niet voor kwijtschelding in aanmerking komt, adviseert Sociale Zaken u om u tot een instelling voor schuldhulpverlening te wenden en eventueel een beroep te doen op de schuldsaneringsregeling op grond van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).

Kwijtschelding van verwijtbare schulden
Voor kwijtschelding van verwijtbare schulden geldt een groot aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:

1. U heeft 120 aaneengesloten maanden (tien jaar) volledig aan uw betalingsverplichting voldaan;

2. De betreffende schuld is niet ontstaan doordat u al eerder uw inlichtingenplicht niet of niet behoorlijk bent nagekomen;
3. U bent tijdens de aflossingsperiode niet opnieuw uw inlichtingenplicht niet of niet behoorlijk nagekomen;
4. U heeft - naast de maandelijkse aflossingen - een eventueel saldo op uw bank- of spaarrekening en/of luxe goederen met een waarde van meer dan 2.000,- volledig voor terugbetaling van uw schuld aangewend;

5. U werkte tijdens de hele periode van 120 maanden (tien jaar) volledig mee aan de getroffen betalingsregeling. U gaf eventuele wijzigingen in uw financiële omstandigheden direct aan Sociale Zaken door;

6. U bent gedurende de gehele aflossingsperiode van 120 maanden (tien jaar) niet voor ten minste één maand uitgesloten van het recht op uitkering wegens het niet nakomen van de aan u opgelegde verplichtingen tot inschakeling in het arbeidsproces.

Afkoop van schulden
Evenals bij kwijtschelding wordt bij afkoop van schulden een onderscheid gemaakt tussen verwijtbare en niet-verwijtbare schulden.

Bij niet-verwijtbare schulden kunt u de (resterende) schuld afkopen indien u:

1. minimaal 50% van de (resterende) vordering ineens heeft betaald en

2. in het buitenland verblijft of het voornemen heeft om definitief naar het buitenland te vertrekken of

3. vanuit een lopende uitkering een volledige baan heeft aanvaard; hierbij geldt wel de voorwaarde dat, indien uw schuld meer dan 9.000,- bedraagt, het afkoopbedrag ten minste gelijk is aan de aan u op te leggen fictieve betalingsverplichting, berekend aan de hand van uw netto-inkomen na werkaanvaarding, over een periode van 36 maanden (drie jaar).

In al deze situaties geldt tevens de voorwaarde dat het saldo op uw bank- of spaarrekening niet hoger is dan 2.000,- en dat u niet over luxe goederen beschikt met een waarde van meer dan 2.000,-.

Bij verwijtbare schulden kunt u de (resterende) schuld afkopen indien u:

1. minimaal 75% van de (resterende) vordering ineens betaalt en
2. in het buitenland verblijft of het voornemen heeft om definitief naar het buitenland te vertrekken of

3. vanuit een lopende uitkering een volledige baan heeft aanvaard; hierbij gelden wel de navolgende aanvullende voorwaarden:
- de vordering mag niet zijn ontstaan doordat u al eerder uw informatieplicht niet of niet behoorlijk
bent nagekomen;

- u heeft op de vordering ten minste vijf jaar het verschuldigde bedrag afgelost;

- u bent in de periode van vijf jaar voorafgaande aan het verzoek tot betaling van een afkoopsom niet ten minste één maand uitgesloten van het recht op uitkering wegens het niet nakomen van de verplichtingen tot inschakeling in het arbeidsproces;
- als de (resterende) schuld meer dan 18.000,- bedraagt, dient het afkoopbedrag ten minste gelijk te zijn aan de aan u op te leggen fictieve betalingsverplichting, berekend aan de hand van uw netto-inkomen na werkaanvaarding over een periode van 60 maanden (vijf jaar).

In al deze situaties geldt eveneens de voorwaarde dat het saldo op uw bank- of spaarrekening niet hoger is dan 2.000,- en dat u niet over luxe goederen beschikt met een waarde van meer dan 2.000,-.

Beoordeling bij meerdere schulden
Indien u meer dan één schuld heeft, worden de voorwaarden voor kwijtschelding of afkoop in principe per schuld beoordeeld.

Indienen van verzoek om kwijtschelding of afkoop Als u in aanmerking wilt komen voor kwijtschelding of uw schuld wilt afkopen, dan kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij Sociale Zaken. Hiervoor is een speciaal verzoek- en inlichtingenformulier beschikbaar. Als u het formulier volledig invult en de gevraagde specifieke bewijsstukken bijvoegt dan kan de afdeling uw verzoek in behandeling nemen.

Informatieblad
Over de kwijtschelding en afkoop van schulden is een informatieblad verkrijgbaar. Dit informatieblad en het verzoek- en inlichtingenformulier kunt u vinden bij de balie van Sociale Zaken, Rivierweg 111. U kunt deze ook telefonisch opvragen bij het call-center van Sociale Zaken. Het call-center is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 010-2848457.

Afhandeling van uw verzoek
Indien u het verzoek- en inlichtingenformulier volledig ingevuld met alle gevraagde bewijsstukken heeft ingeleverd, ontvangt u hierop uiterlijk binnen acht weken een besluit. Tegen een afwijzende beslissing op uw verzoek kunt u een bezwaarschrift indienen. In het besluit is de bezwaarschriftprocedure aangegeven.

Meer informatie
Als u nog vragen heeft over deze publicatie of meer wilt weten over het gemeentelijke kwijtscheldingsbeleid, dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken via telefoonnummer 010-2848457. U kunt geen rechten ontlenen aan deze publicatie.