Gemeente Groningen


Blue Moon in Groningen
20-04-2001

Van 26 augustus tot en met 23 september 2001 vindt in de stad Groningen 'Blue Moon' plaats; een spraakmakende manifestatie op het raakvlak van architectuur en cultuur, passend in de Groninger traditie.
Uitgangspunt is de ontdekking van de ongekende stad: het nu nog braakliggende Europapark zal evenals een vijftal vergeten plekken in de binnenstad in het centrum van de belangstelling staan. Blue Moon brengt op (inter)nationaal niveau vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tegelijkertijd is Blue Moon de start voor het in de markt zetten van het Europapark, dé toekomstige economische motor van de stad Groningen.

De Japanse architect Toyo Ito heeft voor de manifestatie Blue Moon een masterplan gemaakt dat de binnenstad en het Europapark nadrukkelijk met elkaar verbindt. De komende maanden zal een vijftal teams van internationale architecten en Groningse kunstenaars en cultuurinstellingen de manifestatie verder voorbereiden. De kosten van het door overheid en marktpartijen gedragen project zijn begroot op 7,5 miljoen gulden. De gemeente Groningen neemt hiervan 4,2 miljoen gulden voor zijn rekening. Voor het andere deel wordt gerekend op externe financiering (subsidies, fondsen en bijdragen van betrokken ontwikkelaars).

De traditie
Het is een goed Gronings gebruik om vernieuwende (inter)nationale ontwikkelingen in architectuur en stedenbouw in te brengen in het stedelijk debat over stadsontwikkeling. Blue Moon past in de traditie die de stad de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd met verschillende, spraakmakende manifestaties als Stadsmarkeringen en Videopaviljoens (1990), Out of Frames (1992) en A Star is Born (1996).

De manifestatie
De Engelse uitdrukking It happens only once in a blue moon wordt gebruikt voor iets dat zelden voorkomt. De eenvoudige en herkenbare woordcombinatie is vooral daarom gekozen als naam voor de manifestatie: deze Blue Moon maak je in Groningen maar eenmaal mee. Blue Moon wordt geen festival waar dagelijks op lokatie voorstellingen plaatsvinden, maar een ontdekkingstocht langs verschillende plaatsen en evenementen. Een ontdekkingstocht naar vijf wat achteraf gelegen binnenstadslocaties waar zeer bijzondere woningen worden gebouwd. Door in de middeleeuwse binnenstad 21e eeuwse woningbouw te plegen wordt diezelfde binnenstad herontdekt en krijgt de wat uitgeholde slogan 'de stad is nooit af' een nieuwe betekenis. Ook bij het betreden van het niemandsland Europapark gaat het straks om een avontuur dat tot zonsondergang vele nieuwsgierigen zal lokken.

Ontwikkeling Europapark
Het Europapark staat de komende jaren centraal in de economische ontwikkeling van Groningen. Omdat dit nu nog niemandsland vormt, is het een uitdaging om de ontwikkelings-kansen van het Europapark te versterken door het tot element van een culturele manifestatie te maken. De gemeente Groningen werkt daarom in Blue Moon samen met de bij het Europapark betrokken projectontwikkelaars en bouwcombinaties.

Het masterplan van Ito
De Japanse architect Toyo Ito heeft een kader ontwikkeld voor Blue Moon met als thema de verbinding, de reis. Deze verbinding koppelt twee ontdekkingen. De ene ontdekking is het Europapark, een deel van de stad dat geen rol speelt in de beleving van en onzichtbaar is geworden voor de Groninger. De herontdekking geeft het Europapark een prominente plaats in het Groninger bewustzijn. De tweede ontdekking speelt zich af in de binnenstad.

De bouwprojecten en de programmering
In de binnenstad ontwerpt Ito samen met vier andere architectenbureaus vernieuwende woningen voor vijf herontdekte, kleinschalige locaties. Het gaat om locaties aan de Burchtstraat, Prinsenstraat/Achter de Barakken, Oostersingel, Kleine/Grote Gang en Lutkenieuwstraat. In het Europapark plegen diezelfde architecten aan de hand van het masterplan van Ito op vijf plekken een blijvende landschappelijk-architectonische ingreep. In het park worden diverse activiteiten geprogrammeerd. Het kan daarbij gaan om speciaal gemaakte theaterproducties maar ook om populaire ontspanningsvormen en sportief vermaak. Twee tipjes van de sluier: in het Europapark komt een fascinerend doolhof in een groot maïsveld waar alle (Groningse) kinderen welkom zijn. Even verderop zal in de oude Helpmancentrale het Noord Nederlands Orkest speciaal voor Blue Moon de sterren van de hemel spelen. Hoe? Dat wordt zeer binnenkort bekend, tezamen met het complete programma van de manifestatie. In elk geval worden de opening en de afsluiting speciale evenementen. In de binnenstad vinden tijdens Blue Moon eveneens een aantal voorstellingen plaats, zij het door de omvang van de locaties veel kleinschaliger.

De architecten, kunstenaars, cultuurinstellingen en het publiek De architectenselectie is mondiaal en cultureel divers: Space Group (Noorwegen), Foreign Office Architects (Spanje/Iran/Verenigd Koninkrijk), Xaveer de Geyter (België) en Tony Fretton (Verenigd Koninkrijk). Zij werken samen met de volgende Groningse culturele instellingen: Pavlov Media Produkties, Noord Nederlands Orkest, Groninger Museum, Centrum Beeldende Kunst, de Oosterpoort, Noord Nederlands Toneel, theatervormgever Sjoerd Wagenaar en Hanny van Schijndel.

De uitvoering
De samenwerking van de teams vindt plaats in nauw overleg met de gemeentelijke projectgroep en betrokken projectontwikkelaars die ieder voor zich een of meerdere project uitvoeren: Stichting Volkshuisvesting, Nijestee, HBG Bouw en Vastgoed, Ballast Nedam/Bouwborg, Volker Wessels Vastgoed, Geveke Bouw, Wilma BV/Amstelland, Van Wijnen en SIG.

Zie ook www.blue-moon.nl