Ingezonden persbericht

Persbericht

Herzien licentiebeleid Microsoft geen reden voor tevredenheid NGN

Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) brengt een hulpmiddel voor licentieberekeningen (MS Office License Calculator) uit.

Tiel, 21 augustus 2001 - De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) blijft van mening dat het herziene licentiebeleid van Microsoft, ondanks tegemoetkomingen van Microsoft, te duur is. Bovendien wordt bedrijven nog te weinig tijd gegunt voor een zachte overstap. Na de eerste protesten van de NGN tegen het nieuwe model en na overleg met Microsoft naar aanleiding daarvan, heeft Microsoft gereageerd met een minimale aanpassing in de overgangsregeling. Het nieuwe licentiemodel blijft daarmee vrijwel ongewijzigd en dat is voor de NGN onacceptabel. De NGN heeft dan ook voor haar leden en andere geïnteresseerden een hulpmiddel voor licentieberekeningen (MS Office License Calculator) laten ontwikkelen.

Per 1 oktober zal de licentieregeling van Microsoft gaan veranderen. Iedereen die een contract heeft met Microsoft (af te sluiten vanaf 5 werkplekken) en met behulp daarvan regelmatig updates van Microsoft-producten koopt, krijgt daarmee te maken. In essentie schakelt Microsoft per 1 oktober over van een model van 'het verkopen van upgrades' naar een abonnementsmodel, waarbij tegen een vast bedrag per jaar altijd over de laatste versie van de software kan worden beschikt. De zogenoemde 'Upgrade', het kopen van een nieuwe versie tegen een gereduceerd tarief omdat je al over een licentie beschikt, zal daarmee komen te vervallen.

De NGN is van mening dat de nieuwe regeling in de meeste gevallen duurder zal uitvallen dan de oude situatie. De prijs van het huren van software zal structureel rond de 25-30% van de nieuwprijs per jaar bedragen, vergeleken met 15%-20% nu indien een upgrade iedere 4 jaar wordt doorgevoerd.
Bovendien legt Microsoft in haar communicatie over het nieuwe licentiebeleid veel nadruk op Office, terwijl de regeling voor alle Microsoft-producten geldt.

Internationaal heeft de NGN bijval gekregen van de in Engeland gevestigde belangenvereniging TIF (Corporate I.T. Forum for European Organisations - http://www.tif.co.uk/), die tot dezelfde conclusies komt. (zie http://www.vnunet.com/News/1124778)

MS Office License Calculator
Omdat de verandering in het licentiebeleid over het algemeen grote financiële consequenties met zich mee brengt, ziet de NGN het als haar taak om iedere Office gebruiker & netwerkprofessional hierover voor te lichten. Hiervoor heeft de NGN de 'MS-Office License Calculator' laten ontwikkelen. Met dit spreadsheetmodel is het mogelijk om in 4 stappen een schatting te maken van gerealiseerde en te verwachten kosten van upgrades van Microsoft Office. Dit model geeft een indicatie van de verschillende mogelijkheden. Een betaversie van het model is op de NGN site te downloaden: http://www.ngn.nl, zie intro.

Overgangstermijn te kort
Microsoft komt bij MS Office de klant tegemoet, door in de overgangsfase van 1 oktober 2001 tot en met 28 februari 2002 een eenmalige aanbieding te doen in de vorm van een ´Upgrade Advantage´ (UA). Deze UA is prijstechnisch een gunstige aanbieding. Maar doordat het nieuwe licentiebeleid op zich voor de meeste klanten veel duurder zal uitvallen dan in de oude situatie en klanten alleen met de UA prijstechnisch de schade nog kunnen beperken, worden op deze manier veel bedrijven gedwongen om voor 28 februari een upgrade aan te schaffen. De NGN is van mening dat voor de meeste bedrijven de termijn tot 28 februari nog veel te kort zal zijn. En daarmee zal het veranderde licentiebeleid dus voor veel bedrijven grote prijstechnische consequenties hebben.
Bovendien legt Microsoft in haar communicatie over het nieuwe licentiebeleid veel nadruk op Office, terwijl de regeling voor alle Microsoft-producten geldt, wat velen nu wellicht uit het oog zullen verliezen. De overgangsregeling is voor de overige Microsoft-producten minder gunstig dan voor Office, omdat er voor de Upgrade Advantage van die producten geen speciale actieprijs geldt, zoals dat wel voor Office het geval is.
De NGN vindt dat de overgangstermijn naar het nieuwe licentiebeleid te kort is omdat:

- de huidige stand van zaken in de economie veel bedrijven noopt tot kostenbesparingen. Diverse onderzoeken onder IT-managers wijzen uit dat bestedingen in de IT waarschijnlijk pas weer in de tweede helft van 2002 zullen aantrekken. Een eenmalige kostenpost voor Office-licenties komt dan wel op dit moment erg ongelegen;
- het voor veel bedrijven moeilijk zal zijn om op deze korte termijn goedkeuring te krijgen voor een grote investering;
- de versies van Office waar op dit moment mee wordt gewerkt voor veel bedrijven voldoende functionaliteit bevatten;

- bedrijven update-moe zijn en momenteel andere prioriteiten hebben. Dit valt onder meer op te maken uit de terugval die opleidingsinstituten op dit moment meemaken. Bovendien zullen veel bedrijven met de aanschaf van Office XP willen wachten totdat eventuele kinderziektes er middels patches uitgehaald zijn, en er meer duidelijkheid is over de compatibiliteit met andere versies van Office;

- bedrijven zullen willen reageren naar Microsoft;
- het binnen bedrijven moeilijk "verkoopbaar" zal zijn dat investeren nu in een UA goedkoper zal zijn, ook wanneer het bedrijf pas later een upgrade wil installeren.

Over de Netwerk Gebruikersgroep Nederland
De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) brengt sinds 1989 IT- en netwerkprofessionals met elkaar in contact en vormt een onafhankelijk platform waar de leden kennis kunnen opdoen en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. De NGN heeft zich hierdoor ontwikkeld tot een autoriteit op netwerkgebied. De NGN heeft ca. 4.000 leden en is één van de grootste professionele en onafhankelijke netwerkverenigingen ter wereld.
Zij biedt haar leden onder meer de volgende diensten:
- Het vakblad LanVision

- Up2Date CD's met updates van netwerkprogrammatuur
- Een website (www.ngn.nl) met waardevolle discussierubrieken, software etc.

- Regelmatige bijeenkomsten rond actuele thema's
- Special Interest Groups

- Een nieuwsbrief die twee maal per week per e-mail verschijnt
- Het jaarlijks terugkerende NGN congres

- Interessante aanbiedingen en kortingen voor leden
Noot voor de redactie,