Bloemenveiling Holland

Weekbericht week 33 2001: Snijbloemen

Over het algemeen blijft de aanvoer in week 33 iets achter bij vorig jaar, terwijl de middenprijzen bij veel producten op een hoger niveau liggen. De totale aanvoer van snijbloemen kwam uit op ruim 70 miljoen stuks bij een middenprijs van ruim 39 cent. Daarbij blijft de middenprijs 2 cent achter bij week 32. In die week waren de Gerbera's op vrijdag goed aan de prijs. De maandag daarna liet eigenlijk hetzelfde beeld zien, maar afgelopen vrijdag ging het weer mis met de vraag naar Gerbera's. Uiteindelijk kwam de middenprijs uit op 22 cent voor de mini (+ 4 cent ten opzichte van vorig jaar) en 35 cent voor de grootbloemige (+ 14 cent ten opzichte van vorig jaar).

Afgelopen vrijdag was Freesia ook iets makkelijker voor de handel. Doordat de aanvoer achterblijft bij vorig jaar, zien we de middenprijs stijgen. Zowel de enkelbloemige als de dubbelbloemige Freesia werd verkocht voor een middenprijs van 37 cent. Vorig jaar was dit nog resp. 22 cent en 23 cent per stuk. Een populaire zomerbloem is de Helianthus (zonnebloem). De aanvoer van Helianthus bestaat voor een groot deel uit de cultivar `Sunrich Orange'. Afgelopen week verliep een stuk beter dan enkele weken geleden (doordraai en lage prijzen). De middenprijs lag een paar dagen rond de gulden, maar vrijdag was dit 68 cent.

Over de hele week genomen kwam de middenprijs voor alle cultivars uit op 83 cent. De aanvoer bleef iets achter bij vorig jaar, maar de middenprijs lag 32 cent hoger. Tot slot de middenprijzen van de tros-Chrysant en van Roos: bij de tros-Chrysanten betaalde men gemiddeld 28 cent (- 3 cent ten opzichte van vorig jaar). Bij Roos grootbloemig en kleinbloemig kwam de middenprijs uit op 49 cent (+ 13 cent ten opzichte van vorig jaar en 29 cent (+ 3 cent ten opzichte van vorig jaar).

omhoog



Weekbericht week 33 2001: Planten

Afgelopen week werden er totaal ruim 5,4 miljoen kamerplanten aangevoerd. Dit is ruim 1% minder aanvoer dan vorig jaar. Ook bij de bloeiende kamerplanten liep de aanvoer enigszins terug. De groene kamerplanten daarentegen realiseerden een meeraanvoer van ruim 4%. De aanvoer van tuinplanten liep afgelopen week sterk terug met ruim 18%.

Kijken we specifiek naar de aanvoer bij de klok dan zien we dat het aanvoerniveau van kamerplanten ruim 15% onder vorig jaar lag. Dit heeft misschien te maken met het feit dat de aanvoerders wat `voorzichtiger' zijn in deze periode om hun producten via de klok af te zetten en meer geneigd zijn te handelen via het BB. Het gemiddelde prijsniveau bij de klok steeg afgelopen week met ruim 14% en kwam daarmee op f 2,21.

De bloeiende kamerplanten werden afgelopen week minder aangeboden via de klok. Er werd ruim 26% minder aanvoer gerealiseerd. Het gemiddelde prijsniveau steeg naar f 1,93. Een stijging van bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. Producten die opvallend minder zijn aangevoerd dan het voorgaande jaar waren: Begonia (aanvoer -11%, prijs 0%), Kalanchoe (aanvoer - 46%, prijs + 44%), Potroos (aanvoer - 59%, prijs +9%) en ten slotte de Saintpaulia (aanvoer -29%, prijs +18%).

Kijken we naar de groene producten dan zien we bij de klok een aanvoerstijging van 7%. De vakantietijd loopt op zijn eind en dan trekt de handel, van met name groene kamerplanten, weer wat aan. De gemiddelde prijs kwam in week 33 op f 2,26, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn hier weinig producten die afgelopen week opvallend meer of minder werden aangevoerd.

Hoewel het boomkwekerijseizoen weer van start gaat, is er afgelopen week ruim 20% meer aangevoerd dan vorig jaar. Toch laat de totale aanvoer van tuinplanten voor de klok een daling zien van ruim 20%. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verminderde aanvoer van de vaste planten en de een- en tweejarigen. Het gemiddelde prijsniveau steeg afgelopen week met ruim 31% en kwam daarmee op f 1,23.