Provincie Drenthe

Provinciehuis
Westerbrink 1
Assen
Assen, 21 augustus 2001
Nummer: 01-076 Postbus 122
9400 AC Assen

GS-besluiten d.d. 21 augustus 2001

Herziening bestemmingsplan Vriezerbrug goedgekeurd GS hebben ingestemd met de partiële herziening van het bestemmingsplan bedrijventerrein Vriezerbrug 2e fase van de gemeente Tynaarlo. Door de herziening kan het tankstation de bestaande activiteiten voortzetten. Naast een tankstation zijn verder een herstelinrichting voor motoren, een wasinstallatie, een kiosk en een cafetaria op het bedrijventerrein aanwezig. Het college heeft de ingediende bedenkingen ongegrond verklaard. Gezien de functie van Vries en het bijbehorende verzorgingsgebied is het benzinestation, met bijbehorende activiteiten, in Vries aanvaardbaar. GS stemt in met de locatie voor het bedrijf en heeft daarom de partiële herziening goedgekeurd. Het bedrijf is inmiddels drie jaar op deze locatie gevestigd. (Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Paula Kleine van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer (0592) 365253)

Twee varianten voor onderzoeksbureau Cultuur, Welzijn en Zorg GS hebben twee varianten uitgewerkt voor een onafhankelijk onderzoeksbureau op het terrein van Cultuur, Welzijn en Zorg. De ene variant is een stichting met een eigen bestuur en eigen huisvesting; de tweede variant is een onderzoeksbureau dat gehuisvest is binnen de provincie, onder leiding van provinciaal management. Om de onafhankelijkheid te waarborgen wordt bij deze laatste variant een onderzoeksstatuut opgesteld en zal er een bestuurscommissie komen met onder andere onafhankelijke deskundigen. De commissie Cultuur en Welzijn zal de notitie van GS op 12 september 2001 bespreken en een keuze maken. Vervolgens zullen GS de gekozen variant nader uitwerken in een ondernemingsplan. Het opzetten van een onafhankelijk onderzoeksbureau is een van de acties uit de beleidsnota 'schaduwen vooruit', waarin het nieuwe CWZ-beleid is vastgelegd. Doel is een hoogwaardig onafhankelijk onderzoeksbureau in Drenthe te realiseren, dat een goede analyse van de ontwikkeling van de welzijnsmarkt geeft en de effectiviteit van het Drentse welzijnsbeleid onderzoekt. Het onderzoeksbureau moet een basis leggen voor het vraaggerichte welzijnsbeleid. (Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Paula Kleine van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer (0592) 365253)

350.000 gulden voor hergebruik spoelwater
Het college stelt 350.000 gulden (¤ 158.820) beschikbaar uit het Grondwaterfonds voor het project spoelwaterhergebruik Nietap. De aanvraag is ingediend namens NV Waterbedrijf Groningen en toegekend omdat het past in het verdrogingsbestrijdingsbeleid van de provincie. In Nietap wint het waterbedrijf jaarlijks 12 miljoen m3 grondwater voor drinkwaterproductie. De zuiveringsfilters worden doorgaans gespoeld met gezuiverd grondwater dat vervolgens geloosd wordt. Door het spoelwater verder te verwerken tot drinkwater kan 0,7 miljoen m3 grondwater per jaar bespaard worden. (Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Andrea van den Boogaart van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer (0592) 365267)

PPS-bijdrage voor verkeersveiligheid in Assen
Het college van GS stelt samen met Rijkswaterstaat ruim 25.000 gulden (¤ 11.500) beschikbaar voor de aanleg van een rotonde op de kruising Industrieweg-Fokkerstraat in Assen. Het gaat om een subsidie voor publiek-private samenwerking aan verkeersveiligheid uit de regeling PPS2. De kruising in Assen is een zogenaamde black spot waar jaarlijks ruim twintig ongevallen gebeuren. Met de aanpak in PPS2-verband kan de gemeente Assen de reconstructie versneld uitvoeren, omdat het gekoppeld is aan een lagerentelening van Univé. Zo kunnen een hoop ongevallen en mogelijke slachtoffers voorkomen worden. De rotonde wordt in september en oktober van dit jaar aangelegd door aannemer Reef Wegenbouw. De PPS2-regeling is een samenwerkingsverband tussen de provincie Drenthe, Rijkswaterstaat, Univé Verzekeringen en Grontmij.

(Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Andrea van den Boogaart van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365267.)

Regeling vergoeding statenfracties aangepast
De vergoedingsregeling voor statenfracties is in de vergadering van provinciale staten 4 juli jl. aan de orde geweest. Het doel van de regeling is om een beter evenwicht te bereiken tussen de ontvangsten en de kosten van de verschillende fracties. Tijdens de vergadering is door het CDA een amendement ingediend. GS hebben de juridische haalbaarheid onderzocht en besloten het amendement aan te scherpen. De aanpassing van de regeling vergoeding statenfracties komt er in het kort op neer dat bij een splitsing van een staten fractie in één of meer nieuwe statenfracties, de afzonderlijke statenfracties recht hebben op een tegemoetkoming die aan de opgesplitste statenfracties gezamenlijk zou toekomen, te verdelen naar evenredigheid van de aantallen bij de splitsing betrokken leden. Ook is een voorziening getroffen voor het geval fracties tijdens de zittingsperiode samen gaan. De Tweede Kamer kent een soortgelijke regeling.
(Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Frank Schröer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365266)

Provincie Drenthe gaat ethisch beleggen
Gedeputeerde staten stellen de staten voor de beleggingsmix van het Fonds nazorg gesloten stortplaatsen te wijzigen. Het geld van dit Nazorgfonds wordt vervolgens ethisch belegd. GS willen gaan beleggen volgens de duurzaamheidbenadering van Lombard Odier Asset Management (LOAM). Bij deze benadering worden sociale, economische en milieubelangen integraal beoordeeld. Deze benadering, waarbij de duurzaamheid centraal staat, vergt een veelzijdige beoordeling van bedrijven en hun management. Naast de gangbare commerciële en financiële aspecten, moeten beleggingsanalisten zich laten overtuigen van de aanwezigheid van een onderbouwd maatschappelijk verantwoord beleid en van de loyaliteit en de integriteit van de managers.

(Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Frank Schröer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365266)

Glasrecyclingbedrijf krijgt ruimere vergunning Wet milieubeheer GS hebben ingestemd met de veranderingsvergunning voor Glasrecycling Noord-Oost Nederland BV in het kader van de Wet milieubeheer. De vergunning stelt het bedrijf in staat meer bewerkt en onbewerkt glas in voorraad te houden, tot 40.000 ton. Dit is 25.000 ton meer dan de oude vergunning toeliet. Tegen de het ontwerpbesluit is een bedenking ingediend. Mede op grond van de ingebrachte bedenking hebben GS extra maatregelen in de vergunning laten opnemen die stofhinder voor de omgeving moeten voorkomen. Ook dient het bedrijf maatregelen te nemen tegen zwerfvuil. (Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Frank Schröer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365263)