FNV


Uitzendkrachten betaalden te veel premies

Uitzendbureau`s hebben op het loon van uitzendkrachten te veel sociale premies ingehouden. Volgens berekeningen van het GAK, die door FNV Bondgenoten bekend werden gemaakt, is er in de afgelopen 5 jaar 42 miljoen gulden ten onrechte ingehouden op het salaris van uitzendkrachten.

`De uitzendbureaus hebben verzekeringspremies over het verkeerde loon berekend. Miljoenen uitzendkrachten hebben op die manier verzekeringspremies betaald over loon dat ze niet ontvingen`, aldus de sectorraad commerciële dienstverlening van FNV Bondgenoten.

Hoewel het GAK op een bedrag van ruim 40 miljoen uitkomt, kan het werkelijke bedrag volgens de vakbond oplopen tot 80 miljoen gulden. Zo lang het totale bedrag niet vast staat, is het moeilijk vast te stellen hoe hoog het bedrag per uitzendkracht is.

Met de misrekening - oorzaak zou een fout in de software zijn - snijden de uitzendbureaus ook zichzelf in de vingers. Zo`n 70% van de premies komt aan de werkgevers ten goede. Zij stellen voor om de premie die ten onrechte is ingehouden, in een nalevingsfonds te storten. De sectorraad van FNV Bondgenoten gaat hiermee akkoord als ook de werkgevers hun aandeel in het fonds storten. De sectorraad wil binnenkort advies uitbrengen over de te veel betaalde premies.

De sociale fondsen, waaruit onder andere de WW en WAO worden betaald, zijn al langer onderwerp van discussie. Door de gunstige economische ontwikkeling van de afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen. De groei van de beroepsbevolking zorgde daarbij voor extra premie-inkomsten. Daardoor hebben de fondsen met 20 miljard gulden veel meer geld in kas dan nodig is.

De ministers Vermeend en Zalm zouden intussen afspraken hebben gemaakt over de besteding van het overschot. Dat leidde eerder deze week tot groot ongenoegen bij de vakbonden en werkgevers. Volgens hen kan het kabinet niet naar eigen goeddunken geld uit de sociale fondsen besteden. Het gaat immers om verzekeringspremies die door werknemers en werkgevers gezamenlijk zijn opgebracht, aldus de vakcentrale FNV.

14 augustus 2001