Persbericht, Wereld Natuur Fonds
9 augustus 2001
Dijkverbetering in Polen geen structurele oplossing
De overstromingen in Polen zijn voor een groot deel te wijten aan de aanpak van de Poolse regering om overstromingen tegen te gaan, zo stelt het Wereld Natuur Fonds. De Poolse regering heeft onvoldoende geleerd van de vorige grote overstroming in Polen in 1997. Huizen worden nog steeds gebouwd in gebieden met een hoog overstromingsrisico en dijken die in 1997 doorbraken of verkeerd bleken te liggen, zijn niet verder van de rivier afgelegd. Het Wereld Natuur Fonds pleit nu bij alle betrokken partijen voor het creëren van ruimte voor de rivier. Dijkverbeteringen zijn noodzakelijk daar waar de veiligheid van mensen in het gedrang komt. Maar het geven van ruimte aan de rivier waar mogelijk is een structurele, lange termijn oplossing om wateroverlast te voorkomen.
Het Wereld Natuur Fonds stelt bovendien met zorg vast dat de Poolse regering onlangs een overeenkomst tekende met een aantal bedrijven om een nieuwe dam te bouwen. Deze 'Nieszawa' dam kan het natuurlijke riviersysteem verder verstoren en het overstromingsgevaar doen toenemen. Het Wereld Natuur Fonds roept de Poolse regering op om te investeren in het uitvoeren van richtlijnen van de EU voor het beheren van rivieren, in plaats van in een nieuwe dam. Deze richtlijnen dragen manieren aan om te kunnen voldoen aan de vraag naar water en energie van de bevolking en tegelijkertijd het natuurlijke riviersysteem te beschermen.
In Polen is nog volop ruimte om te kiezen voor het aanleggen van infrastructuur en bebouwing op een veilige afstand van de rivieren. Bovendien is het voortijdig kiezen voor ruimte voor de rivier velen malen goedkoper dan achteraf noodgedwongen riviergeulen, uiterwaarden en overstromingsgebieden herstellen en bebouwing verplaatsen. Belangrijk bij het ontwikkelen van een lange termijn strategie is ook het bekijken van het hele stroomgebied van een rivier. Een rivier maakt van nature ten tijde van hevige regenval gebruik van overstromingsgebieden naast de rivier om overtollig water kwijt te raken. Het opwerpen van dijken langs bijvoorbeeld de bovenloop van een rivier, zorgt voor een groter overstromingsgevaar langs de benedenloop van de rivier. Het overtollige water hoopt zich immers alleen maar op.
Nederland heeft al eeuwen ervaring met het overstromingsgevaar van rivieren en de fysieke beperkingen die dit oplevert. De noodzaak van het geven van ruimte aan de rivier is in Nederland geen vreemd begrip meer. Het Wereld Natuur Fonds hoopt dat de medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die assistentie gaan verlenen aan hun Poolse collega's, het besef in Polen kunnen doen groeien dat zij nu moeten kiezen voor het creëren van meer ruimte voor de rivieren in plaats van uitsluitend technisch ingrijpen. Nederland investeert nu miljarden guldens in het herstellen van riviersystemen, hopelijk kan de Poolse regering leren van onze fouten. Polen kan daarmee wateroverlast en kostbare herstelmaatregelen in de toekomst vermijden. Bovendien kan Polen zo bijdragen aan het voor de toekomst bewaren van enkele van de laatste natuurlijke rivieren die Europa rijk is.
Informatie op internet: www.wwf.pl/en (website WWF Polen), www.panda.org/livingwaters Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter
telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwfnet.org