Gemeente Zaanstad

Iepziekte slaat hard toe in Zaanstad

donderdag 9 augustus 2001

De gevreesde iepziekte slaat momenteel hard toe in de gemeente Zaanstad. De eerste melding van een zieke iep kwam op 30 mei binnen bij de Dienst Stadsuitvoering (DSU). Sindsdien is het aantal gemelde zieke bomen opgelopen tot 190 Daarvan zijn er inmiddels al zon 130 opgeruimd. De overigen hebben een lagere prioriteit en zullen ook binnenkort geveld worden. De DSU tracht een zieke iep binnen veertien dagen na melding op te ruimen.

De ziekte komt in de hele gemeente voor en is zeer besmettelijk te noemen. Dat is voor Zaanstad met een iepenbestand van ongeveer 5000 stuks een bedreiging te noemen van het bomenbestand. (Het totale bomenbestand van Zaanstad is ongeveer 50.000) Met name de oudere iepensoorten kunnen getroffen worden door de iepziekte. In de afgelopen jaren is het kwekers gelukt om min of meer resistente iepsoorten te kweken.

Vorig jaar heeft de bestrijding van de iepziekte plm. 150.000 gulden gekost. Gevreesd wordt dat er dit jaar meer uitgegeven zal moeten worden voor de bestrijding van de ziekte.

De iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ohpostoma ulmi. Deze schimmel groeit aanvankelijk in de houtvaten van de bomen. Via de sapstroom verspreidt de schimmel zich steeds verder in de boom. De iep tracht de schimmel tegen te houden door zijn watertranssportsysteem af te sluiten. Hiermee richt de boom zichzelf ten gronde: bladeren en takken verwelken en tenslotte sterft de hele kroon af. De schimmel wordt bovengronds verspreid door iepespintkevers. Deze zijn 3 tot 5 millimeter groot en leggen hun eieren bij voorkeur in zwakke (zieke) iepen De jonge kevers vliegen s zomers uit de zieke iepen naar gezonde bomen. Als de kevers schimmelsporen bij zich dragen komen deze via een aangevreten houtvat de boom binnen. Een andere wijze van verspreiding is ondergronds, via wortels van naburige iepen. Door de groei raken de wortels van verschillende bomen in de loop der jaren met elkaar verstrikt. Een zieke boom kan op deze manier op eenvoudige wijze zo zijn gezonde buurman besmetten. Deze voor van verspreiding komt heel veel voor bij straatbeplantingen.

Hoe herkent u een zieke iep?
Midden in de zomer is het blad van elke boom fris en groen. Een zieke iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt van geel tot bruin en valt af. Dit begint met een tak en kan zich in enkele weken tijd verspreiden over de hele kroon. Met een scherp mes kunt u een deel van een aangetaste tak afsnijden Als de boom iepziekte heeft dan treft u op het snijvlak donkerbruine tot zwarte stippen aan in de buitenste jaarringen.

Mocht u een zieke iep ontdekken schroom dan niet om de Dienst Stadsuitvoering van de gemeente Zaanstad te bellen, tel. (075) 681 62 22.