Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=418945



Ministerie van Buitenlandse Zaken
persbericht
2 augustus 2001
nummer 77

Buitenlandse Zaken verheugd met vrijspraak medewerkers

Het ministerie van buitenlandse zaken is verheugd met de vrijspraak van de twee medewerkers van het ministerie door de rechtbank in Zwolle. De rechtbank heeft beide BZ-medewerkers eerder vandaag vrijgesproken van medeplichtigheid aan mensensmokkel. Ook tijdens het interne onderzoek van buitenlandse zaken naar de gebeurtenissen in Colombo is niets gebleken van onrechtmatigheden.

Het ministerie wil benadrukken dat de integriteit van beide medewerkers niet in het geding is geweest. Ook tijdens het gerechtelijk vooronderzoek en de terechtzitting is van niet-integer handelen niets gebleken.

In afwachting van de uitkomst van de gerechtelijke procedure waren beide medewerkers ontheven uit hun functie, en hebben zij een tijdelijke taakopdracht binnen het departement gekregen. Hangende het gerechtelijk vooronderzoek en de gerechtelijke procedure kwamen zij niet in aanmerking voor een reguliere functie. Naar aanleiding van het vonnis zal op korte termijn een besluit worden genomen over de plaatsing in een passende functie.

Beide medewerkers hebben een bijzonder moeilijke periode achter de rug, die nu gelukkig kan worden afgesloten.