Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 02/08/2001



NWO-premies voor vier jonge VU-chemici

Vier jonge chemici aan de VU krijgen elk zo´n drie ton subsidie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De chemici krijgen het geld in het kader van het programma Jonge Chemici van NWO. Dit programma is bedoeld om jonge, veelbelovende onderzoekers aan de universiteit een kans te bieden een eigen onderzoekslijn op te zetten en zich te profileren.

In totaal honoreerde NWO 24 van de 75 ingediende voorstellen met een subsidie, een rendement van ruim 30 procent. Aan de VU zijn echter maar liefst vier van de vijf ingediende aanvragen beloond.

Dr. Martine Smit (33) van de afdeling Farmacochemie krijgt het geld voor haar onderzoek naar de rol die virale eiwitten spelen bij het ontstaan van sommige vormen van kanker en andere virusgeïnduceerde ziekten. Sommige virussen, zoals het humane herpesvirus 8, bevatten DNA dat codeert voor eiwitten die lijken op cellulaire G Protein Coupled Receptors (GPCRs). De GPCRs spelen een rol bij cellulaire communicatie en soms ook bij het ontstaan van kanker. Door de overeenkomst met juist deze klasse receptoren, zouden de viraalgecodeerde GPCRs wel eens cruciaal kunnen zijn voor de schade die het virus aanricht. Smit gaat met behulp van onder andere functional genomics en proteomics onderzoeken hoe de signaalnetwerken die een virale GPCR in gang zet invloed uitoefenen op ziekten die deze receptor induceert.

Dr. Luuk Visscher (35) van de afdeling Theoretische Chemie diende een onderzoeksvoorstel in om meer te weten te komen over de structuur van actinide-bevattende complexen. Actiniden zijn zware elementen, zoals plutonium en curium, die maken dat kernafval lang radioactief blijft. Deze elementen maken slechts 1 procent uit van het afval, maar het is moeilijk ze te verwijderen. Visschers onderzoek is erop gericht dit gemakkelijker te maken. Zijn theoretische onderzoek moet leiden tot de ontwikkeling van specifieke extractieliganden die de verschillende actiniden uit kernafval kunnen verwijderen. Omdat experimenteel onderzoek op dit gebied moeilijk of gevaarlijk is, is computersimulatie een aantrekkelijke en relatief goedkope manier om dit onderzoek te verrichten.

Dr. Matthias Bickelhaupt (35), ook van de afdeling Theoretische Chemie, werkt aan een nieuwe, kwantumchemische methode om gericht efficiënte en selectieve katalysatoren te ontwikkelen. Die katalysatoren zullen bijdragen aan een hogere opbrengst en een geringer energieverbruik bij de synthese van (nieuwe) verbindingen en materialen. De te ontwikkelen benadering is gebaseerd op computersimulaties en analyses van de elektronische structuur van moleculen. Concreet betekent dit dat een katalysator stapsgewijs wordt opgebouwd uit verschillende functionele componenten: een metaalcentrum en liganden. Deze methode geeft inzicht in hoe het metaal zich gedraagt zonder de liganden (iets dat experimenteel bijna niet kan) en hoe en waarom de liganden dat gedrag beïnvloeden. Dat maakt het vervolgens weer mogelijk de katalytische activiteit gericht te beïnvloeden. Bickelhaupt maakt bij zijn onderzoek gebruik van het door hemzelf ontwikkelde Activation Strain model van chemische reacties.

Dr. Romano Orru (36) van de afdeling Organische en Anorganische Chemie krijgt dankzij de subsidie de gelegenheid een nieuw type antibioticum op een efficiënte manier chemisch te produceren. Steeds vaker worden bacteriën resistent tegen antibiotica, dus het is belangrijk dat er snel nieuwe kunnen worden ontwikkeld. Orru gaat gebruik maken van een nieuwe, relatief milieuvriendelijke methode om op een snel en flexibel het complexe aminozuurgedeelte en het DNA-basegedeelte te maken van het antibioticum mureidomicine. Verder bevat dat antibioticum een suikergroep, die wordt gemaakt met behulp van enzymen. Een nieuwe methode, de multi-componentenreactie (MCR), maakt het mogelijk in één reactiestap de rest van de complexe structuur te van het antibioticum te genereren. Door simpelweg de uitgangsstoffen te veranderen, is het eenvoudig om analoge antibiotica te maken.

Alleen gepromoveerde onderzoekers, geboren in of na 1963 en met een vaste baan aan de universiteit (in het vooruitzicht) konden onderzoeksvoorstellen indienen. Met het geld kunnen de gelukkigen een postdoc of promovendus aannemen en onderzoeksbenodigdheden kopen. Een flink aantal Jonge Chemici uit eerdere ronden van het programma is inmiddels hoogleraar en/of heeft aansprekende prijzen ontvangen.