Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF)

Kankeronderzoek nieuwe behandelingen onder druk

Amsterdam, 2 augustus 2001 - De budgettering van ziekenhuizen en de grote werkdruk in de patiëntenzorg zetten het onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kanker onder druk. Dit schrijft de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in haar vandaag verschenen Jaarverslag 2000. Omdat het KWF wil, dat nieuwe kennis over kanker zo snel mogelijk ten goede komt aan betere behandelmogelijkheden, heeft het fonds vorig jaar ruim 21 miljoen gulden uitgetrokken om dit onderzoeksterrein te stimuleren.

In 2000 besteedde het KWF totaal * 101 miljoen aan wetenschappelijk kankeronderzoek, waarvan * 67 miljoen aan subsidie voor onderzoeksprojecten bij wetenschappelijke instellingen door het hele land. Totaal gaat het om ongeveer de helft van al het kankeronderzoek in Nederland. Aan opleiding en onderwijs is * 4 miljoen gulden uitgegeven. Naar voorlichting ging * 16 miljoen gulden en naar begeleiding van kankerpatiënten * 3 miljoen.

In het Jaarverslag tekent KWF-directeur dr. K.W. van de Poll hierbij aan, dat het gaat om maatschappelijk essentiële taken die worden gefinancierd uit vrijwillige bijdragen van de bevolking. Het KWF houdt een continuïteitsreserve aan van een kwart van de jaarlijkse uitgaven. Voor 2000 komt die reserve uit op * 37 miljoen. Het Jaarverslag is voor belangstellenden kosteloos beschikbaar.

Onderzoek

Volgens het KWF zijn vanwege de budgettering van ziekenhuizen met name duurdere experimentele behandelwijzen moeilijk te financieren. Voor de extra onderzoeken die nodig zijn bij de betrokken patiënten en voor het nauwkeurig vastleggen van de resultaten daarvan, is vaak geen tijd vanwege de grote werkdruk. Bij patiënten die aan wetenschappelijk onderzoek deelnemen is bovendien meer tijd nodig voor voorlichting en begeleiding.

Om meer onderzoek naar nieuwe behandelingen mogelijk te maken heeft het KWF twee nieuwe subsidie-regelingen in het leven geroepen. Eén daarvan is de zogeheten persoonsgebonden financiering. Hiermee kunnen jonge, gekwalificeerde artsen gedurende een langere periode hun werk combineren met het doen van onderzoek. Voorwaarde is dat na die periode het onderzoek wordt voortgezet op kosten van de instelling waar de arts-onderzoeker werkt. De andere regeling betreft programma-financiering. Die maakt het toponderzoekers mogelijk gezamenlijk een omvangrijk onderzoeksprogramma uit te voeren naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Het KWF doet zelf geen kankeronderzoek, maar financiert onderzoeksprojecten aan universiteiten en instituten in heel Nederland. In 2000 ging het om totaal 353 onderzoeks-projecten. Een project kost gemiddeld 800.000 gulden en duurt over het algemeen 3 à 4 jaar.

Fondsenwerving

Uit fondsenwerving kwam in 2000 netto totaal * 118 miljoen binnen. De verwervingskosten kwamen uit op 12,6 %, de helft van de 25% die wordt toegestaan voor verkrijging van het Keurmerk voor goede doelen van het Centraal Bureau Fondsenwerving. De inkomsten uit nalatenschappen liepen terug van * 76 miljoen in 1999 naar * 59 miljoen in 2000. De KWF-vrijwilligers brachten met collecteren en andere fondsen wervende activiteiten * 18 miljoen bijeen. Van de Prince de Lignac ontving het KWF via het weekblad Story als kerstgeschenk een bedrag van * 1.000.000,- .

Voorlichting

In samenwerking met de Vereniging van Oncologie Verpleegkundigen (VvOV) startte het KWF eind 2000 een nieuw initiatief op het terrein van patiëntenvoorlichting. Opzet is dat patiënten kort na de diagnose via de verpleegkundige een 'KWF-koffertje' ontvangen met de meest essentiële informatie over hun ziekte en over leven met kanker. Oud-VvOV-voorzitter B. Ambaum verklaart in een interview in het KWF-jaarverslag 2000 verheugd te zijn over dit initiatief. "Het sluit aan op hiaten die wij tegenkomen."


Mededeling voor de redactie,