Novem

Het NECST loket is open!

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft in 2001 f 2.950.000 (¤ 1.338.652) subsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van energieconversie. 'Energieconversie' is het omzetten van energie, bijvoorbeeld aardgas of wind omzetten in elektriciteit, warmte, koude, of kracht.

Het ministerie van EZ heeft Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) de opdracht gegeven met behulp van subsidiegelden de ontwikkeling van energieconversiesystemen en -technologieën te stimuleren. De subsidieregeling is op 29 juni geopend en sluit op 30 november 2001. Novem voert de subsidieregeling uit binnen het programma NECST (Nieuwe EnergieConversie-Systemen en -Technologieën).

Dit programma heeft als doelstelling de technologische ontwikkeling van decentrale systemen te stimuleren. Naast de uitvoering van de subsidieregeling, geeft NECST advies en begeleidt zij projecten bij de uitvoering en bij het nemen van de volgende stap richting markt of andere stimuleringsinstrumenten van de overheid. NECST behandelt alle ideeën en concepten zorgvuldig en vertrouwelijk.

De subsidieregeling vloeit voort uit het Besluit subsidie energieprogramma's (BSE). Dit besluit geeft het ministerie van EZ de mogelijkheid energieprojecten te subsidiëren.

Voor de BSE-NECST komen in aanmerking haalbaarheidsstudies of de eerste fase van onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten. Gedacht kan worden aan projecten op het gebied van hoog-efficiënte warmte/krachtkoppeling, warmtepomp-technologie, en energieopslagsystemen.

Verder projecten die zich richten op efficiënte en flexibele units voor warmte of kracht met ordegrootte van 100 kW tot enkele MW. Ook inpassing van toekomstige energiedragers zoals waterstof komen in aanmerking voor ondersteuning.