Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 31 juli 2001

Horeca biedt werk aan 30.000 allochtonen

WOERDEN - 31 juli 2001 - Koninklijk Horeca Nederland heeft becijferd dat ruim 10 % van de werknemers in de bedrijfstak horeca van buitenlandse afkomst is. Het gaat daarbij om meer dan 30.000 medewerkers op een totaal van ca. 291.000 in deze sector. Dit percentage is 2 tot 3 keer zo hoog als het gemiddelde in het midden- en kleinbedrijf in Nederland. De horeca is daarmee een van de grootste werkgevers voor allochtonen in ons land.

Volgens de directeur van Koninklijk Horeca Nederland, Jeu Claes, gaat het zeker niet alleen om schoonmakers en afwassers. "Integendeel, steeds vaker zien we allochtone medewerkers in de keuken als kok, in de bediening of receptie en ook in leidinggevende functies. En dit tot tevredenheid van onze leden. Inmiddels heeft een kwart van hen een middelbare of hogere beroepsopleiding gevolgd", aldus Claes.

Koninklijk Horeca Nederland zegt voorts te verwachten dat het aandeel allochtonen in de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Claes: "Onze 18.500 leden hebben net zo als in andere sectoren problemen met het vinden van geschikt personeel en omdat onze sector sterker groeit dan andere branches is dit probleem extra groot. Ik moet er niet aan denken dat we niet op die 30.000 allochtone medewerkers konden rekenen".

Koninklijk Horeca Nederland is ronduit tevreden over de inzet van deze groep werknemers. Ruim een derde van hen werkt reeds 7 jaar of langer in de bedrijfstak, terwijl werknemers van Nederlandse afkomst dit gemiddelde niet halen.