European Commission

ip/01/1159

Brussel, 31 juli 2001

Dankzij actie van de Commissie lagere wisselkosten voor valuta's van de eurozone

De Europese Commissie heeft besloten de kartelprocedure stop te zetten tegen de Finse, de Ierse, de Belgische, de Nederlandse en de Portugese banken die beschuldigd werden van het vaststellen van de tarieven voor het wisselen van bankbiljetten in valuta's van de eurozone. Dit besluit is genomen nadat de banken hadden besloten hun prijzen onafhankelijk van elkaar vast te stellen en goedkopere en meer concurrerende diensten aan cliënten te verstrekken. De actie van de betrokken banken komt weliswaar vrij lang nadat de Commissie de formele procedure had ingeleid, maar de consumenten zullen er toch nog geruime tijd van kunnen profiteren, inclusief het grootste deel van deze zomervakantie.

De Commissie opende verleden jaar een kartelprocedure tegen banken in Finland, Ierland, België, Nederland, Portugal, Duitsland en Oostenrijk, nadat zij bewijzen had verzameld dat de nationale groepen banken in kwestie zich schuldig hadden gemaakt aan samenzwering om de wisselkosten op bepaalde niveaus te handhaven ten einde de verliezen ten gevolge van de invoering van de Europese ene munt, de euro, op 1 januari 1999 zo laag mogelijk te houden. Bij de invoering van de euro werd de wisselkoers van de 11 (intussen 12) deelnemende EU-valuta's onherroepelijk vastgesteld, waardoor het verschil tussen aankoop- en verkoopkoers en daarmee een bron van inkomsten voor de banken wegviel.

Om een regeling te treffen in de antitrustprocedure met de Commissie, hebben sinds april 2001 meer dan vijftig banken eenzijdig besloten de kosten voor het wisselen van bankbiljetten van de eurozone belangrijk te verlagen. Bij haar besluit om de klachten tegen deze banken te laten varen, heeft de Commissie rekening gehouden met de unieke omstandigheid dat zeer binnenkort, in januari 2002, eurobankbiljetten en -munten zullen worden ingevoerd en dat de consumenten in de eurozone dan geen valuta's meer zullen hoeven wisselen.

De kartelprocedures tegen alle betrokken banken in Finland, Ierland, België, Nederland en Portugal zijn thans beëindigd. De zaak is ook gesloten voor sommige banken in Duitsland. De procedure wordt voortgezet voor Oostenrijk en voor een aantal andere banken in Duitsland.