Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen 20 juli 2001

PERSBERICHT

Hoogtepunten uit Franse symfonische orgelmuziek

Derde symfonie van Vierne verandert orgel in orkest

Op dinsdag 31 juli geeft Erwin Wiersinga een orgelconcert op het Königorgel in de Sint Stevenskerk. Wiersinga speelt een keus aan werken uit de befaamde Franse symfonische orgelmuziek. De Derde Symfonie van Louis Vierne is het hoogtepunt uit die traditie Wiersinga speelt deze symfonie in zijn geheel, hetgeen slechts zelden op een concert voorkomt. Het concert uit de zomerserie van de Nijmeegse Orgelkring begint om 20.30 uur. De toegang kost f 10,- en f7,50 met korting; een bezoek aan vijf concerten naar keuze uit de serie kost f40,-, respectievelijk f30,-.

'Mijn orgel is mijn orkest', zei de Franse 19de-eeuwse romantische componist Cesar Franck. En met deze uitspraak zette Franck de toon van de befaamde Franse symfonische orgelmuziektraditie, een stijl die geënt is op de vormen en compositietechnieken van de orkestmuziek. Was Franck nog een pionier in deze stijl, Charles-Marie Widor is een markanter vertegenwoordiger ervan: hij is de 'Bach' van het symfonisch orgel. Mede geïnspireerd door de 'symfonische' orgels van de beroemde Franse orgelbouwer Cavaillé Coll, schreef Widor maar liefst tien orgelsymfonieën. Erwin Wiersinga speelt het Allegro uit Symphonie nr. 6, één van de symfonieën uit Widors tweede serie. De symfonie is uiteraard geschreven volgend de eenvoud en strenge logica die Widor zo typeren. Het karakter is echter rustiger en meer bezonken dan in zijn eerdere symfonieën. In deze reeks symfonieën overheerst het orkestrale idee en Widor toont zich daarin een waar meester. Registraties wijzigen alleen als deze compositorisch is vereist en de dynamiek verandert slechts over grote afstanden. Eveneens van Widor klinken twee delen uit Trois Nouvelles Pièces op. 87.

Louis Vierne, leerling van Franck èn Widor, perfectioneerde de orkeststijl in de orgelmuziek. Vierne schreef zes schitterende orgelsymfonieën, stuk voor stuk gekenmerkt door een moderne harmonieënpracht, interessante thematische behandeling en een kwistig gebruik van chromatiek, virtuositeit en registreerkunst. Wiersinga speelt Vierne's bekendste: Symphonie nr. 3. Deze orgelsymfonie is het hoogtepunt van de symfonische orgeltraditie. Bijzonder is dat Viernes orgelsymfonieën slechts zelden in hun geheel te beluisteren zijn. Want vanwege de lengte van een half uur en de technische moeilijkheidsgraad zijn het onder organisten gevreesde composities.

Erwin Wiersinga studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Groningen en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel met onderscheiding. Hij studeerde vervolgens bij Harald Vogel en Marie-Claire Alain, een van de grootste organisten van vorige eeuw en veelgevraagd concertante. Bekendheid verwierf Wiersinga met concerten en cd-opnames, waarvan de cd Orgelcultuur in Groningen met een Edison is bekroond. Wiersinga is organist in Roden en orgeldocent aan de Musikhochschule in Berlijn.


Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenneke van de Streek, tel 070-33055507/024-3788696 of Joost Langeveld, tel 3226360 ??