Dienst Domeinen Ministerie van Financiën


Nieuws

Natuurgebied door kavelruil

Op initiatief van de dienst Domeinen en de dienst Landelijk Gebied (DLG) wordt er in de Wieringermeer door kavelruil een natuurgebied ontwikkeld. Eind juli vond in Hippolytushoef de notariële overdracht voor deze kavelruil plaats. Het gebied met een oppervlakte van 5 hectare, direct grenzend aan het Robbenoordbos, wordt binnenkort overgedragen aan Staatsbosbeheer.

De mogelijkheid om dit natuurgebied te realiseren ontstond toen een pachter van Domeinen aangaf eerder met zijn akkerbouwbedrijf te willen stoppen. In onderling overleg hebben Domeinen en DLG besloten om binnen de grenzen van het verkoopbeleid van Domeinen te gaan schuiven met kavels. Na een aantal kavelruilen kwam uiteindelijk het perceel bij het Robbenoordbos vrij. Domeinen en DLG streven er nu verder naar om een strook langs de noordzijde van de Wieringerrandweg en de Slootweg vrij te maken voor natuurontwikkeling.

De samenwerking is goed bevallen. Domeinen en DLG willen daarom in de toekomst ook andere projecten gezamenlijk aanpakken. Daarbij kan buiten natuurontwikkeling ook gedacht worden aan het oplossen van knelpunten.

Pachters en eventueel ook erfpachters die eerder willen stoppen met de uitoefening van hun bedrijf, melden dat bij de dienst Domeinen. Domeinen en DLG overleggen dan met de betrokken agrariër om tot een acceptabele financiële beëindigingsregeling te komen. Vervolgens bekijken beide diensten op welke wijze het vrijgekomen perceel het beste in projecten kan worden ingepast.

De dienst Landelijk Gebied is als onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verantwoordelijk voor ontwikkeling en beheer van het landelijk gebied in Nederland