Partij van de Arbeid

Persbericht

Den Haag, 27 juli 2001

PvdA-kamerlid Waalkens loopt stage

PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens gaat met eigen ogen kijken hoe het zit met de Nederlandse veetransporten. Op dinsdag 31 juli rijdt hij vanaf Brakel (veetransporteur Van de Wetering, Burgemeester Posweg 116) mee met een vrachtwagen met vee, die naar Spanje gaat. Op de reis gaan 36 vaarzen (melkvee dat voor de eerste keer moet kalven) mee.

Rond veetransport is het nodige te doen vanwege dierwelzijn en veterinaire aspecten. Het lange reizen, het aantal dieren per transport en de verzorging onderweg zijn bij dierwelzijn de knelpunten. Dierenbeschermers stellen geregeld internationale misstanden op dit gebied aan de kaak.

Het Tweede-Kamerlid wil zich op de hoogte stellen van de uitvoering van de regels en de praktische uitwerking. Vanuit de veetransportsector is kritiek op de uitvoering en praktische uitwerking van regels. Al langer dringt de sector aan op verbetering. Bijvoorbeeld het verplicht moeten lossen van de dieren na 29 uur rijden is een belangrijk kritiekpunt. Daardoor raken de dieren gestresst. Bovendien verhoogt het halen van de dieren van de wagen het besmettingsrisico. De veetransportsector wil toe naar een certificering van bedrijven. Dat moet een waarborg vormen voor kwalitatief hoogstaand vervoer dat correct wordt uitgevoerd. Wie geen keurmerk heeft, zou geen vee meer mogen vervoeren.