Partij van de Arbeid

PvdA tegen afschaffen van beroepspensioenregeling 27 juli 2001 Staf Depla

De PvdA wil niet dat de Wet verplichte deelname in een beroepspensioenregeling wordt afgeschaft, zoals het kabinet onlangs heeft voorgesteld. Het kabinet stelde dit voor nadat de beroepsbeoefenaren bezwaren hadden tegen modernisering zoals die ook voor werknemers in het najaar van 2000 is doorgevoerd. Het uitblijven van modernisering zou onder meer betekenen dat bij de beroepsbeoefenaren vrouwen nog steeds ongelijk worden behandeld wat betreft hun pensioenaanspraken.
,,De wet moet blijven, maar moet worden aangepast aan de eisen van deze tijd", zo vat PvdA-woordvoerder Staf Depla het standpunt namens zijn partij samen. ,,Het is niet uit te leggen dat mannen en vrouwen worden gedwongen aan een regeling deel te nemen die hen niet gelijk behandelt." Reden waarom Depla wil dat staatssecretaris Hoogervorst het overleg met de betrokken beroepsbeoefenaren - zoals huisartsen en specialisten - heropent.
Depla: ,,Wij willen de wet niet intrekken omdat een collectief pensioen een profijtelijke vorm van solidariteit is waarbij tegen lagere kosten het beste pensioenresultaat wordt bereikt. Daarbij moeten mannen en vrouwen gelijk worden behandeld en kan het niet zo zijn dat minder gezonde of gehandicapte beroepsbeoefenaren een hogere premie moeten betalen."
Depla heeft nog andere bezwaren tegen het afschaffen van de beroepspensioenregeling: ,,Individueel verzekeren van een oudedagvoorziening is veel duurder dan een collectieve pensioenvoorziening. De praktijkkosten van huisartsen zullen stijgen. Dat wordt vroeg of laat doorberekend in de ziektekostenpremies. Op die manier krijgen patiënten dan de rekening voorgeschoteld."
En ander bezwaar is dat opheffen van de verplichte deelname het risico met zich meebrengt dat de zeer goed gevulde pensioenkassen onder de deelnemers worden verdeeld. ,,Met als gevolgd dat een aantal huisartsen en specialisten vervroegd met werken gaat stoppen", vreest Depla. ,,Gezien alle personeelsproblemen in de gezondheidszorg zou dat een ongewenste ontwikkeling zijn."

Lees ook:

* PvdA: Wet verplichte deelname beroepspensioenregeling niet intrekken

* bijdrage van Staf Delpla aan het algemeen overleg over de kabinetsvoornemens inzake beroepspensioenregelingen.