Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Brussel gaat markt kalfsvlees handje helpen

De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag unaniem besloten dat ongeveer 10.000 ton kalfsvlees tijdelijk uit de markt mag worden genomen om de extreme golfbeweging in de kalfsvleesprijzen te remmen. Minister Brinkhorst heeft hiervoor herhaaldelijk in Brussel gepleit. Momenteel is er een overschot van kalfsvlees op de markt, waardoor de prijzen zakken. In het late najaar wordt echter weer een tekort verwacht. De opslagregeling zal het aanbod op de markt gelijkmatiger maken, waardoor de consument aan het eind van het jaar niet te veel voor kalfsvlees moet betalen. Voor de kalverhouders is het gunstig omdat ze hun vlees kunnen verkopen bij een interessanter prijspeil.

Door middel van een opslagregeling kunnen aanbieders van kalfsvlees hun kalveren laten slachten en het vlees tijdelijk laten opslaan. De aanbieder blijft eigenaar en krijgt een vergoeding voor kosten van bijvoorbeeld invriezen en opslag. De vergoeding voor opslag wordt voor maximaal drie maanden gegeven. Langer opslaan mag, maar dan voor rekening van de aanbieder. De regeling wordt vanaf 23 augustus opengesteld voor kalveren die ten hoogste 9 maanden oud zijn. Aanbieders kunnen dan terecht bij de uitvoeringsinstantie LASER van het Ministerie van Landbouw.

Met name de Nederlandse kalversector ondervindt grote nadelen van de BSE- en MKZ-crises. Nederland is één van de grootste producenten van kalfsvlees en exporteerde vorig jaar ongeveer 188.100 ton, vooral bestemd voor de Italiaanse, Franse en Duitse consument. De BSE crisis deed eind 2000 de vraag sterk dalen en leidde tot lagere prijzen op de Europese markt. De beperkingen rond MKZ leidden vanaf maart 2001 weer tot een krapte in het aanbod en hogere prijzen. De Nederlandse kalversector kon hiervan echter niet profiteren, omdat hun kalveren niet geëxporteerd mochten worden.

Toen de MKZ-beperkingen werden opgeheven, zakte de prijs door het extra aanbod van vrijkomende kalveren. Er kwamen circa 150.000 extra kalveren vrij, bovenop het reguliere aanbod. Toch hadden kalverhouders door de crisis meer kosten gemaakt voor deze extra kalveren omdat ze langer moesten worden gevoed en verzorgd.

Pers