Persberichten
Brussel gaat markt kalfsvlees handje helpen
De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag
unaniem besloten dat ongeveer 10.000 ton kalfsvlees tijdelijk uit de
markt mag worden genomen om de extreme golfbeweging in de
kalfsvleesprijzen te remmen. Minister Brinkhorst heeft hiervoor
herhaaldelijk in Brussel gepleit. Momenteel is er een overschot van
kalfsvlees op de markt, waardoor de prijzen zakken. In het late najaar
wordt echter weer een tekort verwacht. De opslagregeling zal het
aanbod op de markt gelijkmatiger maken, waardoor de consument aan het
eind van het jaar niet te veel voor kalfsvlees moet betalen. Voor de
kalverhouders is het gunstig omdat ze hun vlees kunnen verkopen bij
een interessanter prijspeil.
Door middel van een opslagregeling kunnen aanbieders van kalfsvlees
hun kalveren laten slachten en het vlees tijdelijk laten opslaan. De
aanbieder blijft eigenaar en krijgt een vergoeding voor kosten van
bijvoorbeeld invriezen en opslag. De vergoeding voor opslag wordt voor
maximaal drie maanden gegeven. Langer opslaan mag, maar dan voor
rekening van de aanbieder. De regeling wordt vanaf 23 augustus
opengesteld voor kalveren die ten hoogste 9 maanden oud zijn.
Aanbieders kunnen dan terecht bij de uitvoeringsinstantie LASER van
het Ministerie van Landbouw.
Met name de Nederlandse kalversector ondervindt grote nadelen van de
BSE- en MKZ-crises. Nederland is één van de grootste producenten van
kalfsvlees en exporteerde vorig jaar ongeveer 188.100 ton, vooral
bestemd voor de Italiaanse, Franse en Duitse consument. De BSE crisis
deed eind 2000 de vraag sterk dalen en leidde tot lagere prijzen op de
Europese markt. De beperkingen rond MKZ leidden vanaf maart 2001 weer
tot een krapte in het aanbod en hogere prijzen. De Nederlandse
kalversector kon hiervan echter niet profiteren, omdat hun kalveren
niet geëxporteerd mochten worden.
Toen de MKZ-beperkingen werden opgeheven, zakte de prijs door het
extra aanbod van vrijkomende kalveren. Er kwamen circa 150.000 extra
kalveren vrij, bovenop het reguliere aanbod. Toch hadden kalverhouders
door de crisis meer kosten gemaakt voor deze extra kalveren omdat ze
langer moesten worden gevoed en verzorgd.
Pers
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij