Stichting Wakker Dier

Persbericht - SUCCES BIJ UITBREIDING KIPPENBEDRIJF 26 juli 2001

Amsterdam, 26 juli 2001; De gemeente ede heeft de bedenkingen van Stichting Wakker Dier en Vereniging Milieu-offensief gegrond verklaard en gaat de uitbreidingsvergunning voor een kippenbedrijf in Bennekom aan de Kraatsweg 11 voor een groot deel weigeren. De veehouder mag 3500 dieren minder houden dan hij had aangevraagd. Dit besluit van de gemeente is een resultaat van de juridische procedure van Wakker Dier en Milieu-offensief.
Nog geen jaar geleden vernietigde de Raad van State na bezwaren de uitbreidingsvergunning die de gemeente Ede had afgegeven. De vergunning bleek in strijd met de wet. De gemeente nam daarop een nieuw besluit waarbij de uitbreiding voor een deel werd geweigerd. Nog steeds voldeed de uitbreiding niet aan de wet zodat Wakker Dier en Milieu-offensief wederom bezwaar maakten. De gemeente heeft nu een nieuw besluit genomen en de vergunning voor nog meer dieren geweigerd. Wakker Dier en Milieu-offensief gaan vaak met onwettige uitbreidingsvergunningen naar de Raad van State. De gemeente Ede is de afgelopen jaren al meer dan 200 keer door de Raad van State teruggefloten vanwege ten onrechte afgegeven uitbreidingsvergunningen voor bio-industriebedrijven. Daardoor is de gemeente Ede een stuk voorzichtiger geworden met uitbreidingsvergunningen.

Maar liefst in tachtig procent van alle zaken waarin Wakker Dier en Milieu-offensief de vergunning bij de Raad van State aanvocht, oordeelde deze rechter dat de uitbreiding van het bio-industriebedrijf in strijd met milieuwetgeving was. Deze uitspraken betreffen meer dan vijfhonderd rechtszaken in 120 gemeenten en hebben betrekking op meer dan tweehonderd duizend varkens en een paar miljoen kippen en tienduizenden mestkalveren.
Vaak blijken de gevraagde milieuvergunningen voor bio-industriebedrijven ook in strijd met dierenwelzijnswetgeving. Helaas zijn veel gemeenten van mening dat zij niet hoeven te controleren op de dierenwelzijnsnormen. Om die reden worden vaak vergunningen afgegeven voor situaties die in strijd zijn met de minimale dierenwelzijnsnormen. Uit onderzoek van de AID blijkt dat 57% van de varkensboeren de welzijnsregels overtreedt. Minister Brinkhorst heeft begin deze week in een brief aan Wakker Dier laten weten strenger te gaan optreden tegen deze wetsovertredingen.


- einde persbericht -