Voedingscentrum
Is chocolade goed voor de bloedvaten?
26 juli 2001

De Spits meldde op 25 juli jl. Chocolade goed voor de bloedvaten. Dit artikel was geschreven op basis van een onderzoeksrapport van wetenschappers van de Universiteit van Californië. Volgens deze wetenschappers heeft chocola ten onrechte een slechte naam als vervetter van hart- en bloedvaten. Zij ontdekten dat chocola flavonoïden bevat en die zijn goed voor hart- en bloedvaten.

Wat zijn flavonoïden?
Flavonoïden zijn stoffen met een anti-oxydantwerking die in allerlei plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, zoals groente en fruit. Flavonoïden helpen vermoedelijk mee om de kans op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen. Chocola bevat flavonoïden, maar ook veel vet waarvan het grootste deel verzadigd vet is. Een voeding met veel verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Wilt u profiteren van de mogelijke gunstige werking van flavonoïden, dan kunt u het beste veel groenten en fruit eten; ze bevatten geen vet, maar wel vitamines, mineralen, voedingsvezel en flavonoïden.

Chocola blijft dus een lekkernij die u niet te vaak moet eten.