Voedingscentrum
Is chocolade goed voor de bloedvaten?
26 juli 2001
De Spits meldde op 25 juli jl. Chocolade goed voor de bloedvaten. Dit
artikel was geschreven op basis van een onderzoeksrapport van
wetenschappers van de Universiteit van Californië. Volgens deze
wetenschappers heeft chocola ten onrechte een slechte naam als
vervetter van hart- en bloedvaten. Zij ontdekten dat chocola
flavonoïden bevat en die zijn goed voor hart- en bloedvaten.
Wat zijn flavonoïden?
Flavonoïden zijn stoffen met een anti-oxydantwerking die in allerlei
plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, zoals groente en fruit.
Flavonoïden helpen vermoedelijk mee om de kans op hart- en vaatziekten
en kanker te verminderen. Chocola bevat flavonoïden, maar ook veel vet
waarvan het grootste deel verzadigd vet is. Een voeding met veel
verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten.
Wilt u profiteren van de mogelijke gunstige werking van flavonoïden,
dan kunt u het beste veel groenten en fruit eten; ze bevatten geen
vet, maar wel vitamines, mineralen, voedingsvezel en flavonoïden.
Chocola blijft dus een lekkernij die u niet te vaak moet eten.