BDO Accountants & Adviseurs

Overheid discrimineert familiebedrijven

De nieuwe belastingwetgeving maakt onderscheid tussen ondernemers die bedrijfsgebouwen bezitten die door het familiebedrijf gebruikt worden en ondernemers die hetzelfde gebouw verhuren aan een willekeurige derde. Voor de belastingheffing zijn de gevolgen groot; de huur- en verkoopopbrengst van het gebouw wordt bij gebruik in het eigen bedrijf met 52% belast, terwijl bij verhuur aan een derde - zoals een collega-ondernemer - een percentage geldt van 1,2% over de werkelijke waarde.

Dit was de strekking van een van de 5 stellingen, die drs. E.J.Wijers, verantwoordelijk voor de Adviesgroep Familiebedrijven van BDO Walgemoed CampsObers, ter discussie stelde tijdens een presentatie van mevrouw drs W.C.G. Voûte-Droste, lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer op 22 juni 2000. Wijers stelde dat het kabinet de bezwaren, die ook tijdens de behandeling in de Eerste Kamer aan de orde kwamen, ter harte moet nemen en de zogenaamde meesleep- en meetrekregeling alsnog dient in te trekken. Dan zullen onnodige belastingbetalingen door familiebedrijven achterwege kunnen blijven en kunnen deze bedrijven die middelen aanwenden ter financiering van hun groei.

Deze discussie vond plaats tijdens het 8e Familiebedrijvenseminar, georganiseerd door BDO Walgemoed CampsObers en Universiteit Nyenrode rondom het thema Familiebedrijven en Communicatie in het kasteel Nyenrode.Door Universiteit Nyenrode werden die middag de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek dat in opdracht van BDO is uitgevoerd.

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek was het feit dat een goede vorm van communicatie essentieel is voor het functioneren van het familiebedrijf, daarbij gaat het niet alleen om het financiële resultaat, maar ook familiebelangen zoals huiselijke vrede en carrières van de kinderen. De familiebedrijven die meededen aan het onderzoek, bleken hun snelle groei in de afgelopen jaren mede te danken te hebben aan de aandacht die de eigenaren/bestuurders besteed hadden aan goede interne en externe communicatie. Bij de bedrijven waarbij de communicatie een sluitpost vormde, bleek dat een barrière te zijn voor verdere groei. Klik hier voor meer informatie over wat BDO Walgemoed CampsObers doet op het gebied van Familiebedrijven.