GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 juli 2001 15:43
Akkoord tussen regering en Arbeidsvoorziening over besteding ESF-gelden
(25 juli 2001)
Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Harrewijn (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
1.
Klopt het bericht dat de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Melkert, in 1994 een akkoord gesloten heeft met de sociale partners binnen Arbeidsvoorziening dat inhield dat Arbeidsvoorziening ESF-middelen mocht aanwenden voor liquiditeitsproblemen en/of ter financiering van de eigen organisatie als compensatie voor door de regering opgelegde bezuinigingen? Als er geen sprake is van een akkoord, is er dan enige formele of informele afspraak of toestemming om ESF-middelen anders in te zetten dat ter strikte financiering van projecten?
2.
Was er sprake van een overeenkomst of toezegging van of met minister van Financiën Kok in de regering Lubbers dat er niet bezuinigd zou worden op Arbeidsvoorziening? Zo ja, vormde de bezuiniging in het regeerakkoord van de regering Kok 1 daar een inbreuk op?
3.
Dreigden de Sociale partners in 1994 uit het bestuur van Arbeidsvoorziening te stappen? Zo ja, waarom? Wat heeft hen ervan weerhouden dit uiteindelijk te doen?
4.
Klopt het dat minister Melkert op 22 december 1994 of enige andere datum toegezegd heeft dat Arbvo jaarlijks minimaal 105 miljoen gulden of enig ander bedrag uit het ESF-geld als inkomsten mocht boeken?
5.
Klopt het dat dit bedrag opgevat werd als financieringsbron van Arbvo en niet als subsidiegeld dat door Arbvo diende te worden doorgeleid? Als dat zo is, is dat in overeenstemming met de richtlijnen omtrent de besteding van ESF-gelden?
6.
Werd het begrip 'ESF geld eigen organisatie' gebruikt? Zo ja, wat werd daarmee bedoeld?
7.
Is er al eerder, in 1991 of daaromtrent, sprake geweest van een bezuiniging van 100 miljoen gulden op Arbvo, waarbij door de toenmalige minister van Financiën Kok is gesuggereerd dat die honderd miljoen gemakkelijk uit Brussel te halen viel? Is iets van deze strekking toen gezegd door de toenmalige minister van Financiën? Zo ja, waar doelde hij precies op?
8.
Is er door de minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid Melkert in december 1994 in een bijeenkomst, waar in ieder geval de vakcentrales aanwezig waren, een voorstel op schrift ("partijenovereenkomst"?) gepresenteerd waarin tegenover de bezuinigingen andere bronnen van inkomsten, zoals gedwongen winkelnering en het boeken van ESF-gelden als inkomsten, werden gesuggereerd? Wat was de precieze inhoud van dat document? Is de regering bereid dit document aan de Kamer toe te zenden?
9.
Vormen deze geldstromen van het ESF ten behoeve van de eigen organisatie van Arbeidsvoorziening nu een belangrijk deel van de door de Europese Commissie aangevochten ESF-subsidies?
10.
Als er door de toenmalige minister Melkert inderdaad afspraken gemaakt of suggesties gedaan zijn omtrent het besteden van ESF-gelden voor de eigen organisatie van Arbvo, hoe kwalificeert de regering dat opreden?
11.
Kan de regering deze vragen beantwoorden vóór de vermoedelijke datum waarop de commissie Koning met zijn conclusies naar buiten komt (31 augustus 2001)?