Ingezonden persbericht

Wat wil het MKB nu eigenlijk van een netwerkserver?

In de regel verwacht het MKB bij aanschaf van een netwerkserver dat alles mogelijk is. Te denken valt dan aan het centraal opslaan van de bestanden, het maken van back-ups, e-mailen, internetverkeer, faxen etc.

Echter in de praktijk blijkt men na de aanschaf en installatie van de server nog niet veel te kunnen. Vaak moeten er voor e-mail-, fax- en internetverkeer allerlei aparte software pakketten worden aangeschaft en geïnstalleerd. Dit maakt de prijs uiteindelijk een stuk hoger dan bedoeld en het is nog maar de vraag of alles wel 1,2,3, aan de praat is te krijgen. Specialisten moeten langskomen voor de installatie en we hebben het dan nog niet eens over het noodzakelijke onderhoud. Automatiseren is echt een vak, maar het kan een stuk eenvoudiger.

Wat in de praktijk veel gezien wordt in kleinere bedrijven is dat de boekhouder verantwoordelijk is voor het systeembeheer. Echter door instabiliteit en het gemis aan specialistische kennis kan het gebeuren dat de boekhouder een aantal uren per dag bezig is om achter allerlei probleempjes aan te rennen en moet overwerken om het werk te doen waar hij of zij voor is aangenomen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

EZlinux (spreek uit: "ie zie lienuks" ) is ingesprongen op dit probleem door een server te ontwikkelen die zeer eenvoudig te bedienen is en alle functies in zich heeft die noodzakelijk zijn in een modern bedrijf.

EZlinux bouwt en levert deze kant en klare server oplossingen met het meest stabiele besturingssysteem van vandaag; Linux (RedHat). Deze zeer complete servers worden verkocht inclusief installatie op locatie met mogelijkheden voor support on-site of op afstand (PenguinControl). Hierdoor is de eindgebruiker bij aanschaf gegarandeerd van een compleet functionerende stabiele server op locatie, tegen een vaste aankoopprijs, zonder bijkomende kosten. Doordat Linux een Open Source besturingssysteem is (de "broncode" is door iedereen te verkrijgen en aan te passen in tegenstelling tot systemen van Microsoft, Novell, Apple etc.), zijn er geen licenties benodigd(!) Dus of er nu twee gebruikers zijn of honderd, EZlinux servers hebben een vaste prijs voor een ongelimiteerd aantal gebruikers. De server is compatible met Microsoft Windows, Unix en Apple MacIntosh. Standaard functioneert de server als file- en printserver, Internet / intranetserver, mailserver, faxserver, inbelserver, DHCP-server, proxyserver, backup server en als internet gateway.

Door de in eigen huis ontwikkelde web-interface is het kinderlijk eenvoudig geworden om de server te bedienen en te configureren. De secretaresse een gebruiker of e-mail adres aan laten maken? Geen enkel probleem. Er hoeft geen kennis meer te worden overgedragen. Er hoeft slechts een eenvoudige procedure te worden aangeleerd. Daarnaast kan men met de simpele (online) handleiding alle functies opzoeken.

EZlinux is NIET anti-Microsoft. Wij zijn slechts de mening toegedaan dat sommige zaken veel beter kunnen en dat de gebruiker moet kunnen kiezen. Dit was tot voor kort bijna niet mogelijk. Als eindgebruiker moet je er van uit kunnen gaan dat als er een netwerkserver wordt aangeschaft de eindgebruiker ook alles kan doen; faxen, e-mailen, internetten, back-ups maken etc. Wij adviseren onze klanten dan ook "best of both worlds" te gebruiken. Dit is in veel gevallen een EZlinux-server, met de oude vertrouwde Microsoft Clients. Op deze manier verandert er voor een gebruiker met een Windows PC helemaal niets na een migratie naar EZlinux-servers. Het enige verschil dat de gebruiker merkt, naast de verbeterde performance, is dat men minder vaak hoeft uit te loggen voor onderhoud en/ of storingen.

De directie en het management haalt zijn directe en indirecte winst uit de toegenomen bedrijfscontinuïteit en het achterwege blijven van het aanschaffen van kostbare "access licenses". De systeembeheerder (of boekhouder in sommige gevallen) kan zich veel meer concentreren op toekomstige wensen, aanpassingen en noodzakelijke implementaties.

Wat is Linux?

Linux is een besturingssyteem dat oorspronkelijk is gecreëerd door de Finse student Linus Torvalds (op de universiteit van Helsinki). Linus was bijzonder geïnteresseerd in Minix, een compact Unix systeem, ooit ontwikkeld in de jaren tachtig door de Nederlander Andrew Tannenbaum. Linus besloot om een systeem te ontwikkelen die deze Minix standaard zou gaan overtreffen en voor iedereen gratis beschikbaar zou zijn. Hij begon daartoe in 1991 met het bouwen van de eerste "Kernel-versie" (versie0.02). Linus plaatste zijn ontwerp op het internet, waarna via dit medium de ontwikkeling van de Kernel en applicaties wereldwijd door allerlei programmeurs verder ter hand is genomen. Pas in 1994 was versie 1.0 een feit. Op dit moment zijn we alweer bij Kernel versie 2.4 En de verdere ontwikkeling gaat in ras tempo door.

Visie van EZlinux op Open Source in het algemeen en Linux in het bijzonder:

EZlinux draagt de Open Source beweging uiteraard een warm hart toe. Mede dankzij de Linux gemeenschap en de daarin ontwikkelde tools is EZlinux uitgegroeid tot wat het nu is. EZlinux zorgt op haar beurt er weer voor dat de opgedane kennis en verkregen ervaringen worden gedeeld met andere gebruikers en ontwikkelaars. Zo blijft de cirkel rond en zal de groei van Linux alleen maar sneller toenemen. Doordat rendabiliteit totaal niet van belang is bij het ontwikkelen van nieuwe applicaties en/ of utilities, kan de aandacht volledig worden gericht op de techniek. Dit komt uiteraard de kwaliteit van nieuwe producten ten goede. De Linux-gemeenschap kan dan ook het beste worden gezien als de grootste non-profit R&D afdeling ter wereld die over de hele wereld vanuit allerlei verschillende perspectieven, culturen en economische invloeden met elkaar zijn verbonden. Lang leve Linux!

EZlinux en Hewlett Packard

EZlinux heeft specifiek gekozen voor de hardware van Hewlett Packard. Dit is niet uitsluitend gedaan vanwege de hoge kwaliteit van de producten en de uitstekende (on-site) service, maar evenzeer om de rol die Hewlett Packard heeft in de Linux gemeenschap. Het feit dat een man als Bruce Perens zich heeft verbonden aan HP en daar de vrije hand krijgt in het verder vormgeven van HP's Linuxstrategie, zegt al heel veel. Daarnaast was HP de enige hardware producent die, na de kennismaking met EZlinux, direct haar ondersteuning aanbood in de vorm van productinformatie, ontwikkeling op verschillende hardware platforms en marketing. Dit is de Open Source gedachte ten voeten uit...

EZlinux

Darwinstraat 6

2722 PX Zoetermeer

Telefoon 079-343.29.43

Fax 079-343.25.48

Internet http://www.ezlinux.nl

E-mail info@ezlinux.nl

--

Michael Bieler
EZlinux
http://www.ezlinux.nl
michael@ezlinux.nl
079-3432943
06-22699144