PERSBERICHT
The Amsterdam Peace Talks. Will they bring Peace to Nagalim?
Indo-Naga vredesprekingen in Amsterdam
Deze besprekingen werden altijd op verzoek van India in het diepste geheim gehouden. Dat is niet verwonderlijk want India lijkt veel te willen verbergen. Journalisten kunnen vrijwel nooit het gebied binnen, ook de Indiase pers heeft nauwelijks toegang of loopt aan de leiband van de autoriteiten. Aan die patstelling komt nu een eind, want na afloop van de vredesbesprekingen, a.s. dinsdag, zal bekend gemaakt in welk hotel de besprekingen worden gevoerd en op welk tijdstip deze zullen zijn afgerond.
Dit is een unieke aangelegenheid.
Om de vredesbesprekingen door voorpublicaties niet in gevaar te brengen zullen Plaats en Tijd worden omstreeks 12 uur op dinsdagmiddag 24 juli bekend gemaakt. Meld u aan via telefoonr. 020 6128212 van het Naga International Support Center, Nisc.
U kunt dan met beide partijen kennismaken.
Op basis van het gezamenlijke communiqué kunt u vragen stellen aan beide partijen, u kunt om commentaar vragen, afspraken maken voor interviews of verzoeken doen voor meer informatie. Het Nisc kan alleen garanderen dat de Naga delegatie u te woord staat.
Met de opstand in Manipur tegen het staakt-het-vuren tussen de troepen van India en Nagalim nog vers in het geheugen, worden vandaag en morgen vredesbesprekingen tussen beide landen gehouden, in Amsterdam en op het hoogste niveau. Terwijl de spanning in Noord Oost India verder oploopt, moeten de partijen tot een akkoord zien te komen. De uitkomst van de vredesbesprekingen is bepalend voor de vraag of er geweld zal losbarsten dat de gehele regio doet destabiliseren of dat the Amsterdam Talks bijdragen aan het eind aan de vergeten oorlog die nu al 54 jaar duurt!
Waar gaat het om?
De Naga-volken hebben vanaf het begin, dus al vanaf de Britse kolonisatie (1827), aangegeven zelfstandig te willen zijn. De Britten die nooit het gehele Naga gebied onder controle hadden, gaven meer dan eens te kennen dat Nagalim na de onafhankelijkheid van India een eigen toekomst tegemoet kon gaan. Ook India, bij monde van Mahatma Ghandi en op basis van een overeenkomst stemde aanvankelijk in met een eigen status voor de volken. Toen, in 1947, dreigde dat die overeenkomst niet zou worden nagekomen, verklaarde het toenmalige Naga National Council Naglim, NNC, onafhankelijk, een dag voor de onafhankelijkheid van de Unie van India. De UN ontving de declaratie, zond wel een bewijs van ontvangst maar erkende Nagalim niet. India, dat vervolgens Nagalim van de buitenwereld afsloot, probeerde eerst te overtuigen maar toen dat niet mogelijk bleek door de uitslag van de volksraadpleging (99% van de Naga volken wilde geen deel uitmaken van India), greep het van 1951 met harde hand in. De Nagas gingen in verzet en riepen een eigen Naga leger in het leven. In 1956 barstte de hel pas goed los toen India Nagalim binnenviel. Minimaal 200.000 Indiase soldaten moesten een bevolking van zo´n 3 miljoen zielen overwinnen. De oorlog duurde 8 jaar en naar schatting vonden 130.000 Nagas de dood, werden honderden dorpen platgebrand en oogsten vernield. Desondanks hielden de Nagas stand en werd in 1964 een bestand overeengekomen. Intussen bleef het Indiase leger paraat, voerde politionele acties uit, zette de bevolking onder druk door dorpen en huizen binnen te vallen. De Army Special Powers Act gaf het militaire apparaat alle macht. Moord, marteling, verkrachting, arrestatie ware aan de orde van de dag. Tot de NNC zich in 1975 overgaf en het ´Shillong Akkoord´ ondertekende, waarin verklaard werd dat de NNC en daarmee de Nagas vrijwillig en onvoorwaardelijk deel ging uitmaken van India. Dat akkoord zorgde voor grote verdeeldheid binnen de NNC gelederen. De aspiraties van de Nagas, zij het onder zware druk, waren verkwanseld. Vijf jaar later werd de National Socialist Council of Nagalim opgericht op basis van dezelfde uitgangspunten die de NNC ooit had. Oud NNC leden, als de tegenwoordige NSCN leiders Isaac Swu en Th. Muivah werden voorzitter en secretaris generaal en later president en minister president van de staat Nagalim. Andere NNC´ers bleven hun leiders die vrijwel geen navolging hadden steunen. Daarop speelde het leger en de Indiase overheid handig in door die kleine maar significante oud Nnc´ers te financieren.
Nagalim bleef bezet, maar de Naga´s gaven niet op, het Naga leger voerde een guerrillaoorlog en deelde voortdurend speldenprikken uit. Ook voor India duurt oorlog lang en nadat oud legerleiders duidelijk hadden gemaakt dat die alleen te winnen was als de hele bevolking werd uitgemoord, nam India het initiatief voor vredesbespreking. In 1997 kwamen de partijen NSCN en India een staakt-het-vuren overeen. De NSCN ging er van uit dat bestand gold tussen de partijen, maar India legde het onder druk van de deelstaten anders uit. Het bestand kon alleen gelden in de deelstaat Nagaland, niet in de andere gebieden waar Nagas van oudsher wonen:
De staat Nagaland werd in 1963 gevormd op verzoek van enkele notabele Nagas die verzuimd hadden de bevolking te raadplegen. Door de formering van de deelstaten uit Assam, dat toen het gehele Noord Oosten van India omvatte, Arunachal Pradesh en Manipur werden de Nagas niet alleen over drie deelstaten verdeeld maar ook nog eens gescheiden door de landsgrens met Burma, een-derde deel van Nagalim ligt in Burma. Toch hebben tegenslag, moord, doodslag en bezetting de Nagas er niet onder gekregen. Buiten India, op het hoogste niveau en zonder vooraf bepaalde condities praten beide partijen nu met elkaar, voor de vierde keer in Amsterdam.
De druk die enkele bevolkingsgroepen in Manipur, Assam en Arunachal Phradesh op de vredesbesprekingen uitoefenen wordt nog verder opgevoerd. Mr. Th. Muivah, minister president van Nagalim en gevolmachtigd onderhandelaar voor de besprekingen met India wordt, als afgezant van een nog niet erkende natie, beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Opgepakt in Thailand wegens een vals paspoort en vrijgekomen na een veroordeling van een jaar kreeg van Nederland een visum voor een maand, maar moet daarna het land verlaten. Als er geen land wordt gevonden dat hem voor de duur van de besprekingen wil opnemen, kan zijn leven in gevaar komen omdat hij dan zou kunnen worden teruggestuurd naar India, waar hij een onzekere toekomst tegemoet gaat.
Naga International Support Center
Telefoon 020-6128212
Email: nisc1@vizzavi.nl