European Commission

IP/01/1066

Brussel, 24 juli 2001

Drinkwater: De commissie treedt op tegen Frankrijk, België, Luxemburg, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

De Europese Commissie heeft besloten een met redenen omkleed advies (tweede schriftelijke aanmaning) te zenden naar Frankrijk en Spanje voor inbreuken op de normen als vastgesteld bij de drinkwaterrichtlijn van de EU(1)
(2). De inbreuken in Frankrijk hebben betrekking op Martinique en het Franse vasteland; de inbreuk in Spanje op Catalonië. Terzelfdertijd heeft de Commissie besloten met redenen omklede adviezen te zenden aan verscheidene lidstaten omdat zij bij het verstrijken van de termijn van 25 december 2000 niet met nationale wetgeving uitvoering hadden gegeven aan de herziene drinkwaterrichtlijn van de Gemeenschap(3). De betrokken lidstaten zijn Frankrijk, België, Luxemburg, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In haar commentaar op de besluiten zei het voor milieu bevoegde Commissielid, Margot Wallström: "Veilig drinkwater is een fundamenteel recht. Ik betreur dat wij van Frankrijk en Spanje niet de vereiste waarborgen hebben gekregen dat het drinkwater op Martinique, in bepaalde delen van het Franse vasteland en bepaalde delen van Catalonië aan de bestaande communautaire normen voldoet. Voorts betreur ik ook dat een meerderheid van de lidstaten nog wetgeving ter omzetting van de herziene drinkwaterrichtlijn moet vaststellen, ondanks het feit dat zij deze twee jaar geleden hebben onderschreven."

De bestaande drinkwaterrichtlijn, 80/778/EEG, is een essentieel instrument ter bescherming van de volksgezondheid. Er zijn kwaliteitsnormen in vastgesteld die moeten worden nageleefd wanneer water voor menselijke consumptie wordt geleverd. Deze normen betreffen een hele reeks "parameters", d.w.z. de concentraties van bepaalde stoffen en organismen alsook andere eigenschappen. Voor fysisch-chemische en microbiologische parameters zijn er maximale toelaatbare concentraties (MTC) vastgelegd. Van de 62 grenswaarden die niet mogen worden overschreden, zijn vooral deze betreffende de microbiologische parameters en de concentraties van aluminium, lood, nitraat, nitriet en pesticiden van belang. De termijn voor de naleving van de richtlijn was 1985.

Achtergrond

De met redenen omklede adviezen die met betrekking tot deze richtlijn aan Frankrijk worden gezonden, zijn het gevolg van een onderzoek door de Commissie naar te hoge loodgehaltes in 8 grote Franse gemeenten (Parijs, Alfortville, Vétheuil, Orléans, Toulouse, Nantes, Lille en Limoges) en van een bij het Europees Parlement ingediend verzoekschrift over drinkwaterproblemen op Martinique. Uit het onderzoek is gebleken dat in 137 Franse steden controles op loodgehalte in 10 - 20% van de monsters een concentratie boven het toegelaten niveau van 50 µg/l aangaven. Luidens het verzoekschrift zouden verscheidene normen, waaronder die voor pesticiden, op Martinique niet worden nageleefd. Beschikbare gegevens wijzen op problemen op het eiland, bijvoorbeeld met de norm voor nitriet. In beide gevallen heeft Frankrijk geen antwoord gegeven op de op 24 oktober 2000 gezonden schriftelijke aanmaningen.

Het aan Spanje gezonden met redenen omklede advies is het gevolg van een onderzoek van de Commissie naar aanleiding van een klacht over verontreiniging van het grondwater in Baix Ter in Catalonië. Uit dit onderzoek is gebleken dat bij niet minder dan 25% van monsters van uit grondwater bereid drinkwater de in de richtlijn vastgestelde MTC voor nitraat van 50 µg/l werd overschreden. De Commissie is van mening dat deze inbreuken verband houden met een gebrekkig toezicht op de intensieve varkenshouderij in het gebied.

De herziene drinkwaterrichtlijn 98/83/EG moet de bestaande richtlijn uiterlijk eind december 2003 vervangen. De nieuwe richtlijn houdt, uit overwegingen in verband met de volksgezondheid, onder meer een aanzienlijke verscherping in van de norm voor lood. De termijn voor vaststelling van de vereiste nationale wetgeving was 25 december 2000. Ondanks een schriftelijke aanmaning van de Commissie hebben Frankrijk, Luxemburg, België, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Zweden geen kennisgeving gedaan van wetgeving terzake. Terwijl het Verenigd Koninkrijk wel wetgeving heeft medegedeeld voor Engeland en Schotland, is dit niet het geval voor Wales, Noord-Ierland of Gibraltar.

Wettelijke procedure

Als hoedster van het EG-Verdrag moet de Commissie ervoor zorgen dat de rechtsverplichtingen van het Verdrag en de uit hoofde van het Verdrag vastgestelde wetgeving door de lidstaten worden nageleefd. De in dit geval gevolgde procedure is gebaseerd op artikel 226 van het Verdrag, dat de Commissie bevoegdheden verleent om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen een lidstaat die zijn verplichtingen niet is nagekomen.

Als de Commissie van oordeel is dat er sprake kan zijn van een inbreuk op het Gemeenschapsrecht die het inleiden van een inbreukprocedure rechtvaardigt, zendt zij een "schriftelijke aanmaning" aan de betrokken lidstaat met het verzoek om tegen een bepaalde datum - meestal, zoals in dit geval, binnen twee maanden - opmerkingen in te dienen.

Gelet op het antwoord van de betrokken lidstaat of het ontbreken daarvan kan de Commissie dan besluiten een "met redenen omkleed advies" (of tweede schriftelijke aanmaning) aan de lidstaat te zenden, waarin duidelijk en onherroepelijk de redenen worden vermeld waarom zij van oordeel is dat een inbreuk op het Gemeenschapsrecht is gepleegd en de lidstaat wordt verzocht om binnen een bepaalde periode (normaal twee maanden) de voorschriften na te leven.

Als de lidstaat geen gevolg geeft aan het met redenen omklede advies, kan de Commissie besluiten de zaak voor het Europese Hof van Justitie te brengen.

(1)

(2)
Richtlijn 80/778/EEG van de Raad van 15 juli 1980 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water.

(3)
Richtlijn 98/83/EG van de Raad van 3 november 1998 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water.