Persbericht nr. 37, 24 juli 2001
Herkomst van elk ei in winkel bekend
Vanaf heden kan de consument van elk ei in de winkel herleiden waar
het geproduceerd is en in welk type huisvestingssysteem. Alle eieren
die geproduceerd worden onder het regime van het Ei keurmerk PVE/IKB,
krijgen namelijk sinds kort een speciaal stempel. Dit stempel
garandeert de traceerbaarheid van het ei.
Het Integrale Keten Beheersingssysteem Ei (PVE/IKB Ei) waarborgt het
productieproces van boerderij tot winkelvloer. Naast
informatie-uitwisseling en onafhankelijke controle, is traceerbaarheid
een belangrijke peiler van het IKB-systeem. Daarom is in dit systeem
recentelijk de verplichting opgenomen dat elk ei gestempeld moet zijn.
Alle IKB-erkende pluimveebedrijven of de IKB-erkende eierpakstations
waaraan ze leveren, zijn inmiddels uitgerust met stempelmachines.
Daarmee is het productieproces van eieren tot en met het verkooppunt
transparant geworden en kan indien nodig herleid worden van welk
pluimveebedrijf de eieren afkomstig zijn.
Met het invoeren van de stempelplicht kan men bij mogelijke problemen
snel achterhalen waar de oorzaak te vinden is. Van elk ei is het
bekend welk pakstation de eieren heeft ingepakt en van welke
pluimveehouderij ze komen.
Cijfercode
Het stempel bestaat uit een cijfercode op het ei en maakt het mogelijk
de herkomst van het ei af te lezen. De cijfercode start met een nummer
voor het houderijsysteem. Zo betekent een 3 dat de kippen gehouden
zijn in een scharrelsysteem, een 4 is volière en een 5 betekent dat de
eieren uit een kooisysteem komen. Daarnaast staan de laatste vier
cijfers van het bedrijfsnummer vermeld. Voor Nederlandse bedrijven
geldt, dat dit nummer voorafgegaan wordt door het cijfer 6.
Ei Keurmerk PVE/IKB
Ruim 90% van alle in Nederland geproduceerde eieren valt onder het
PVE/IKB Ei keurmerk. Dit keurmerk is al enige tijd terug te vinden op
de verpakking van eieren, zoals de doosjes van 4, 6 of tien stuks.
Naast de stempelplicht stelt het IKB-systeem eisen aan het voer en het
medicijngebruik en moeten bedrijven speciale hygiënemaatregelen nemen.
Verder worden eieren onder het IKB-systeem gecontroleerd op versheid,
kneuzen en breuken. Het IKB-systeem wordt, onder meer door wensen uit
de markt, regelmatig aangescherpt.