Ministerie van Defensie





ex-Zr.Ms.Schorpioen in dienst

ex-Zr.Ms.Schorpioen in dienst gesteld

20-07-2001

De bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal C. van Duyvendijk, heeft door het bedienen van de stoomfluit, op 6 juli 2001 het derde museumschip van het Marinemuseum ín dienst gesteld. Ex-Zr.Ms. Schorpioen is in 1999 door de Koninklijke Marine teruggekocht van Stichting Ramschip Schorpioen en sinds mei 2000 toegankelijk voor bezoekers.

De indienststelling markeert de afronding van de conserveringsfase en de start van de herinrichting die naar verwachting enige jaren in beslag zal nemen. Voor haar grote inzet voor dit drijvende culturele erfgoed kreeg mevrouw W. van Son, die de Schorpioen in 1982 uit handen van slopers wist te houden, de Prins Hendrik legpenning uitgereikt van Vice-admiraal C. van Duyvendijk.

De Schorpioen werd in 1868 voor het eerst in dienst gesteld en kreeg de officiële benaming ramtorenschip. Deze naam verwijst naar de puntige ramsteven aan de voorzijde, die was bedoeld om - in tijden van oorlog - vijandelijke schepen te rammen. Het is niet nodig gebleken om het schip voor dergelijke operaties in te zetten. De enige trip die het ramschip over de grens maakte, was een eskaderreis naar België in 1871, waar de stoffelijke overschotten van tijdens de Belgische Opstand (1830-1833) gesneuvelde Nederlandse militairen werden opgehaald. In 1906 is de Schorpioen van de sterkte afgevoerd, hetgeen betekent dat het vanaf toen niet meer beschikbaar was als oorlogsschip. De Schorpioen kreeg een nieuwe bestemming als opleidings- en verblijfsschip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel het schip in Duitse handen en werd het respectievelijk ingezet als demobilisatie-, logement- en magazijnschip. Na de oorlog werd de Schorpioen in Hamburg teruggevonden en in 1947 naar Den Helder gesleept. Vanaf 1948 deed ze dienst als logementschip bij de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marine in Amsterdam, tot de Marine Vrouwen Afdeling (MARVA) het in 1951 in gebruik nam en de Schorpioen weer naar Den Helder werd verplaatst. Toen de Marvas in 1971 hun eigen onderkomen op de wal in gebruik namen, fungeerde de Schorpioen tot haar uitdienststelling in 1982 als internaat voor leerlingen van de zeevaartschool in Den Helder.

In 1982 kwam het ramschip in handen van de Stichting Ramschip Schorpioen, die het naar Vlissingen versleepte, waar het een grondige restauratie onderging. Hoewel de Schorpioen op dat moment - door de moderniseringen in de twintigste eeuw - haar oorspronkelijke karakter had verloren, werd ze toch zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Van 1989 tot 1998 kon het publiek het ramschip in Middelburg bezoeken.