Gemeente Middelburg

Afdeling Communicatie

Postbus 6000

4330 LA Middelburg

tel. 0118-675450

fax 0118-675452

P E R S B E R I C H T

18 juli 2001

Goederenloods in twaalf delen naar Goes

De monumentale goederenloods (bouwjaar 1870) uit het Middelburgse stationsgebied gaat naar Goes. Donderdag 19 juli vanaf 8 uur wordt het in twaalven gezaagde gebouw op vrachtwagens getakeld. In Goes aangekomen wordt de loods weer opgebouwd en gaat de stichting Stoomtrein Goes Borsele het gebruiken voor het spoorwegmuseum.

De loods is in twaalf delen gezaagd die met een staalconstructie zijn ingepakt. Voor het transport naar Goes worden vier vrachtwagens met trailer ingezet. Via de zwaar-transportroute rijden deze dus elk drie keer met een deel van de loods naar Goes. Het grootste onderdeel is veertien meter lang en vier meter twintig hoog. Het gewicht van de twaalf delen varieert van dertig tot 45 ton. Voor de verplaatsing hoeft de Kanaalweg in Middelburg niet worden afgesloten.

De goederenloods wordt verplaatst om ruimte te maken voor de ontwikkeling van het nieuwe Stationsgebied. Dit miljoenenproject maakt het Stationsgebied tot een levendig stadsdeel met (publieke)kantoren, een busstation en stadsrecreatiemogelijkheden.Daar waar nu de loods staat komt straks een deel van de nieuwe Kanaalweg te liggen.

De kosten van de verplaatsing van de loods bedragen 910.000 gulden. De gemeente Middelburg betaalt 250.000 gulden. De stichting Stoomtrein Goes Borsele en diverse sponsoren, waaronder de Provincie Zeeland, nemen de rest van het bedrag voor hun rekening. De Gemeente is blij dat met vereende krachten de verplaatsing gerealiseerd is, want zo blijft een bijzonder monument voor Zeeland behouden en heeft de Stoomtrein er een attractie bij.

Aannemer Bresser van 't Wout voert het werk uit in samenwerking met het transportbedrijf Mammoet (Van Seumeren Group). Deze laatste is op het moment ook bezig met de berging van de Russische kernonderzeeër Koersk die op de bodem van de Barentszzee ligt.

Eerder dit jaar is al het seinhuis, dat ook in het gebied stond, in zijn geheel naar het terrein van de Stoomtrein Goes Borsele verplaatst.