Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 18 juli 2001

Jaarlijkse milieuschade in Nederland becijferd op 40 miljard gulden

VPR-pb17/2001

De totale jaarlijkse schade in Nederland veroorzaakt door milieuverontreiniging bedraagt circa 40 miljard gulden, dit is ongeveer 5% van het bruto nationaal product. De schade treedt op door aantasting van de ecosystemen en gezondheidsverlies. Deze schade overtreft ruimschoots de jaarlijkse kosten van het huidige milieubeleid. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van een studie uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het Engelse onderzoeksinstituut Economics for the Environment Consultancy (EFTEC). De studie is verricht op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken.

Resultaten studie

Voor een zevental milieuthema's is de monetaire schade geraamd die samenhangt met gezondheidsverlies en aantasting van ecosystemen in de periode 1995 tot en met 2030. Het betreft de thema's klimaatverandering, verzuring, ozon op leefniveau (smog), fijn stof, bodemverontreiniging, geluidhinder en vermesting. Op basis van de resultaten van de vorig jaar verschenen vijfde Nationale Milieuverkenning zijn voor deze thema's allereerst de milieu-effecten bepaald. Vervolgens is hieraan een 'prijskaartje' gehangen, bijvoorbeeld door te berekenen wat het economisch verlies is van vroegtijdige sterfte en ziekenhuisopname. Uit de berekeningen blijkt dat voor de onderzochte milieuthema's de schade ruim 40 miljard gulden per jaar bedraagt, terwijl de huidige milieukosten 6,5 miljard gulden per jaar zijn. De potentiële baten van het milieubeleid (in termen van verminderde schade) wegen ruimschoots op tegen de kosten. Het huidige milieubeleid kan daarmee als robuust worden bestempeld. De studie bevat geen kosten-batenanalyse van aanvullende milieumaatregelen.

Een opmerkelijke conclusie uit de studie is dat ondanks de verbetering in de milieukwaliteit, nu en in de toekomst, de schade als gevolg van milieuverontreiniging sterk toeneemt (met circa 20%). Naast het bestaan van een aantal hardnekkige milieuproblemen (die leiden tot extra milieudruk), speelt ook de bevolkingstoename en de vergrijzing een belangrijke rol. Door een grotere bevolking hebben - in absolute zin - meer mensen bijv. hinder van geluidsoverlast. Daarnaast hebben met name oudere mensen last van de luchtverontreiniging (smog en fijn stof).

In de studie is ook onderzocht welke milieuthema's het meeste bijdragen aan de milieuschade. Hieruit blijkt dat bodemverontreiniging, klimaatverandering en fijn stof tot de top-drie van de belangrijke milieuproblemen in Nederland behoren. De potentiële netto baten (schade minus huidige kosten) zijn het hoogst bij het smog- en fijn stofbeleid, gevolgd door klimaatverandering. De efficiëntie van het Nederlandse milieubeleid zou dus vergroot worden wanneer prioriteit wordt gegeven aan het oplossen van deze milieuproblemen. Dit zou de grootste winst voor de gezondheid van mens en natuur kunnen opleveren.

Het klimaatbeleid levert (naast een bescheiden vermindering van de klimaatrisico's) aanzienlijke kostenbesparingen op voor het verzuringbeleid en het fijn stof beleid.

Er zijn grote onzekerheden bij het opstellen van batenschattingen. Het is vaak niet mogelijk om alle schade in geld uit te drukken. Dit is voornamelijk het geval bij het ramen van de schade aan ecosystemen. Ook is er veel controverse rondom de methodiek van het in geld uitdrukken van vroegtijdige sterfte als gevolg van milieuverontreiniging. Veel critici vinden het onethisch allerlei milieu- en natuurwaarden in geld te waarderen en af te wegen tegen de kosten: zij pleiten voor harde duurzaamheid, ongeacht de kosten. Voorstanders vinden dat het opstellen van batenramingen het inzicht in de problematiek vergroot en dus een toegevoegde waarde heeft voor de afwegingen door beleidsmakers. De studie beoogt een bijdrage te leveren aan het debat over de bruikbaarheid van batenschattingen in Nederland.

Noten voor de redactie:

Het rapport Valuing the benefits of environmental policy: The Netherlands (rapportnummer 481505024) is te bestellen bij het RIVM en staat op internet, bij de bovenstaande samenvatting.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Voorlichting en PR van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl