Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 5 juni 2001

Implementatie nieuwe Vreemdelingenwet

Het college van b. en w. heeft ervoor gekozen om 1 juni te kiezen als datum voor de uitvoering van de gevolgen die de nieuwe Vreemdelingenwet heeft voor de gemeente. Het betreft hier het omzetten van de status van mensen met een voorlopige voorziening tot verblijf (VVTV) in een "vergunning voor bepaalde tijd asiel". Voor deze groep vervallen de voorziening in het kader van de VVTV; hiervoor in de plaats krijgt men recht op bijstand en andere voorzieningen als kinderbijslag en studiefinanciering. Tevens krijgt deze groep toegang tot de arbeidsmarkt en de plicht een inburgeringscursus te volgen. Ook krijgen ze het recht op vrije huisvesting, wat betekent dat ze zelfstandig huurder worden, waar ze nu nog in een door de gemeente gehuurd huis wonen.

In totaal zijn er in Oosterhout 22 VVTVers. Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen er veertien een bijstandsuitkering aanvragen. Ze zullen daarbij waar nodig geholpen worden door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk.

Gemeenten hebben in principe een half jaar de tijd voor de uitvoering van de gevolgen van de nieuwe Vreemdelingenwet. Vanwege de duidelijkheid voor de doelgroep is gekozen voor één overgangsdatum.

Uitvoering Besluit In- en Doorstroombanen

Het college van b. en w. heeft besloten hoe het in Oosterhout de regeling In- en Doorstroombanen (I/D-banen) wil gaan uitvoeren. De I/D-banen, in de volksmond beter bekend als Melkert-banen, zijn bedoeld om langdurig werklozen een plaats op de arbeidsmarkt te geven. In principe gaat het om een dienstverband voor onbepaalde tijd. De bedoeling is dat de werknemer wel op termijn doorstroomt naar een niet-gesubsidieerde baan, zodat er weer ruimte vrijkomt voor de plaatsing van "nieuwe" langdurig werklozen.

De gemeente kan aan een werkgever die een langdurig werkloze in dienst neemt, een subsidie in de loonkosten verstrekken. Hiervoor ontvangt de gemeente geld van het rijk. Bij een instroombaan vergoedt het rijk de eerste vier jaar 115 procent van het minimumloon en daarna 125 procent. Bij een doorstroombaan bedraagt de rijkssubsidie 130 procent. Daarnaast is er sprake van een bugdet voor aanvullende kosten ( 4.550 per baan) voor de uitvoering van de regeling. Minimaal de helft hiervan zal worden gebruikt om de kosten van de gemeente op te vangen, de rest zal worden doorgegeven aan de werkgever.

Overigens staat bij de invulling van de I/D-baan de langdurig werkloze voorop. Dat kan dus betekenen dat een werkgever die langer op de wachtlijst staat, wordt gepasseerd omdat een andere werkgever beter bij de werkloze past.

De gemeente Oosterhout krijgt in 2002 van het rijk subsidie om 100,2 I/D-banen te realiseren. Dat zijn er zeven meer dan dit jaar.

Evaluatie bouwplan zeven woningen La Venezia, Leijsenhoek 43

Het proces rond de bouw van het appartementencomplex op de voormalige locatie van La Venezia (Leijsenhoek 43) is uitstekend verlopen. Die conclusie trekt het college uit de evaluatie van het project.

Volgens burgemeester en wethouders komt dat vooral omdat met architect en aannemer goede afspraken gemaakt konden worden, die vervolgens ook werden nagekomen. Daarnaast past de constatering dat het draagvlak bij de omwonenden is gecreëerd door een goede presentatie tijdens een informatieavond en een adequate afhandeling van de reacties. Verder is het college tevreden over de rol van de aannemer, die, met oog voor belangen van de omwonenden, veel problemen al op voorhand heeft kunnen wegnemen.

Jaarverslag en jaarrekening 2000 Regionale Brandweer

Het college van b. en w. ziet in het jaarverslag en de jaarrekening over 2000 van de Regionale Brandweer Breda geen aanleiding tot het maken van bezwaren. De stukken zullen ter kennis worden gebracht van de commissie Algemene Zaken.

Achtervang bij geldleningen toegelaten instellingen in de volkshuisvesting

Het college gaat de gemeenteraad in zijn vergadering van september vragen een andere regeling te treffen voor borgstellingen bij leningen die door woningbouwcorporaties worden aangegaan. Een dergelijke gemeentelijke borgstelling is een instrument om het woningbouwcorporaties te vergemakkelijken leningen af te sluiten voor woningbouwprojecten.

Die nieuwe regeling houdt in dat de gemeente zich in de toekomst niet meer rechtstreeks borg stelt voor die leningen, maar dat gekozen wordt voor een achtervangconstructie via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dit fonds staat in het vervolg borg voor die leningen. De gemeente komt pas in beeld als het WSW in de financiële problemen zou komen. In zon - zeer theoretisch - geval is de gemeente verplicht aan het fonds renteloze leningen te verstrekken.

Uitbreiding personele inzet t.b.v. het afgeven van gebruikersvergunningen en de controle hierop

Het college heeft besloten met onmiddellijke ingang de formatie van de brandweer met één formatieplaats uit te breiden. Het gaat om een tijdelijke uitbreiding tot 1 januari 2003. De formatie zal worden benut voor de afgifte van gebruiksvergunningen. Deze uitbreiding is nodig om Oosterhout te kunnen laten voldoen aan de afspraak dat in 2003 alle - ongeveer vierhonderd - gebruiksvergunningen in Oosterhout moeten zijn afgegeven.

Bij de voorbereiding voor de begroting 2002 zal overigens onderzocht worden of ook een structurele formatieuitbreiding tot de mogelijkheden behoort.

Oosterhout, 7 juni 2001