Gemeente Amsterdam



Saneringsplan Volgermeerpolder vastgesteld

Het college van B&W heeft ingestemd met het saneringsplan en de bijbehorende kostenraming voor de Volgermeerpolder, een voormalige vuilstortplaats in Amsterdam-Noord. De totale kosten voor de uitvoering van de sanering, inclusief de verwerving van grond en alle langdurige nazorgmaatregelen, zijn begroot op 219,8 miljoen gulden ( 99.740.891).

Zoals gebruikelijk is bij deze sanering sprake van een verdeling van de kosten: het Rijk (ministerie van VROM) betaalt 90% en 10% wordt door de gemeente bijgedragen. Op 11 september 2000 hebben het Rijk en de gemeente al een convenant ondertekend, nu wordt het ministerie van VROM formeel gevraagd om een garantstelling en om instemming met het saneringsplan.

Vanaf 1995 is Amsterdam verantwoordelijk voor de sanering van de Volgermeerpolder. Voor die tijd was deze sanering een taak van de provincie Noord-Holland. De Volgermeerpolder is in de jaren zestig en zeventig gebruikt als stortplaats voor chemisch afval. Het gebied met een oppervlakte van 1 vierkante kilometer is daardoor het grootste en meest verontreinigde gebied van Nederland. Vanaf 1980 wordt gewerkt aan plannen om de gevolgen van de verontreiniging tegen te gaan. Er zijn al snel enkele maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen met de verontreiniging in contact komen.

In 1999 is na overleg met en inbreng van het Burgerkomitee Volgermeer, de gemeente Waterland, omwonenden en direct betrokkenen een keuze gemaakt voor een bijzondere saneringsvorm: de ecovariant. Deze saneringsvorm bestaat uit drie onderdelen:

* het aanbrengen van een leeflaag;

* het controleren van de verspreiding van de verontreinigingen met een monitoringssysteem en het tegengaan van mogelijke verspreiding door het aanbrengen van een interceptiesysteem;
* het ontwikkelen van een nieuwe inrichting voor het gebied.
In augustus wordt gestart met een saneringsproef in de Volgermeerpolder. Een gebied van ongeveer 1 ha wordt gesaneerd om ter plekke ervaring op te doen met de gekozen technieken. Na deze proef zal worden begonnen met de daadwerkelijke sanering. Om overlast voor omwonenden tijdens de sanering zoveel mogelijk te beperken wordt voor de aanvoer van grond een persleiding aangelegd. Via deze buis wordt minstens 75% van de benodigde grond voor de leeflaag 'geruisloos' aangevoerd. Deze grond bestaat uit schone grond of 'categorie I'-grond.

De totale sanering zal over circa vijf jaar zijn afgerond. Na de sanering zal het gebied typisch Waterlandse karakteristieken krijgen: veel water, moeras, veen etc. Het gevolg is een versterking van de ecologische hoofdstructuur van Noord-Holland en uitbreiding van het Waterlandse landschap.



-

© gemeente Amsterdam - 18-07-2001