Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=418237



Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 17 juli 2001
Nummer: 093/01

NEDERLAND RATIFICEERT STATUUT VAN HET IN HET
INTERNATIONAAL STRAFHOF.

Vandaag, dinsdag 17 juli 2001, ratificeert Nederland het Statuut van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, afgekort ICC) van de Verenigde Naties. De Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties te New York, ambassadeur Dirk-Jan van den Berg, legt daartoe vanavond om 21.30 Nederlandse tijd (15.30 New Yorkse tijd) de akte van ratificatie formeel neer bij het hoofdkwartier van de Volkerenorganisatie.

De datum is niet helemaal toevallig: vandaag is het precies drie jaar geleden dat de diplomatieke conferentie ter oprichting van het ICC in Rome de tekst van het Statuut aanvaardde aan het eind van langdurige onderhandelingen.

Nederland, dat toen tot de eerste ondertekenaren behoorde, is de 37 e staat die het Statuut ratificeert. Het Statuut zal in werking treden nadat 60 staten het hebben geratificeerd. Naar verwachting zal dat tegen de zomer van 2002 het geval zijn.

Nadat het Statuut in werking is getreden wordt Den Haag de vestigingsplaats van het ICC. De Nederlandse regering en de Gemeente Den Haag hebben daarvoor met medewerking van andere betrokken partij uitvoerige voorbereidingen getroffen.

De oprichting van het Internationaal Strafhof maakt het mogelijk, individuen die zich schuldig hebben gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere ernstige oorlogsmisdaden te berechten.

De aanvaarding van het Statuut in Rome in 1998 was een historische stap in de ontwikkeling van internationaal recht. Nooit meer zullen zij die zich aan ernstige oorlogsmisdaden schuldig maken, erop kunnen rekenen dat zij vrijuit gaan.

De vestiging van het Internationaal Strafhof betekent een versterking van de positie van Den Haag, dat nu al het Internationale Hof van Justitie, het Permanente Hof van Arbitrage en het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslaviƫ herbergt, als 'judicial capital of the world'.

///