38.409 wandelaars starten in 85e Vierdaagse Legioen vol lof over nieuwe start- en finish
Welgeteld 38.409 deelnemers aan de 85e Vierdaagse van Nijmegen hebben dinsdagochtend een zeer vlotte start gemaakt van het grootste wandelevenement ter wereld. Er hadden zich totaal 40.219 mensen ingeschreven voor deze lustrumeditie, terwijl er 1.810 mensen maandag hun eerste startkaart niet kwamen afhalen.
Terwijl slechts de helft van de beschikbare startuitgangen gebruikt werd, gingen zowel de 50 kilometer- als de 40-kilometerwandelaars in ongekend tempo van start. Waar in vroeger jaren toch minimaal drie kwartier nodig was om zo'n 7.500 lopers op de 50 kilometer te laten starten, waren de bijna 10.000 deelnemers op die afstand nu in nog geen half uur op weg. Ook de grootste groep, de 40-kilometerlopers, was in een recordtijd gestart.
Omdat de marsleiding zich hield aan de reglementair bepaalde starttijden (04.00 uur voor de 50 km, 06.00 uur voor de40 km en 07.30 uur voor de 30 km), leek het voor oudgedienden lang te duren voordat het legioen op pad kon. Daardoor ontstond met name bij de start van de 40 km enig gedrang voor aan de startpoorten.
Toen de wandelaars met behulp van de starters duidelijk werd dat er zowel op Julianaplein als op de Wedren zelf totaal vier startpoorten beschikbaar zijn, verliep de startprocedure verder geruisloos.
Ook onderweg in de Betuwe waren er weinig wanklanken te horen. Door een betere positionering van de controlepunten, werden opstoppingen voorkomen. Het gekozen parcours bleek zeer wel in staat de ruim 38.000 wandelaars zonder noemenswaardige vertragingen te verwerken.
Mevrouw A. Berkhout, maandagavond tijdens de Vlaggenparade door
staatssecretaris M. Vliegenthart van het Ministerie Volksgezondheid,
Welzijn en Sport nog koninklijk onderscheiden wegens haar verdiensten
voor de wandelsport, begon dinsdagochtend rond half acht, onder grote
belangstelling van de pers, aan haar 65e Vierdaagse (30 km). Even voor
drieën dinsdagmiddag meldde zij zich weer af in Nijmegen, waar ze haar
startkaart voor de tweede dag in ontvangst nam.
Informatie geactualiseerd tot 17 juli 2001